Virdžil je bio ovde: Legendarni komadi koji su osvojili svet

Virdžil Ablo, Foto: Veeren Ramsamy-Christophe Clovis / Bestimage / Profimedia

Virdžil Ablou je bio dizajner koji je oživeo stritstajl i dao mu potpuno novu dimenziju. Uspevao je da napravi fuziju industrijskih elemenata i visoke mode, spoji eleganciju i udobnost, večernja izdanja i svakodnevicu. Moć sveprisutnog logotipa podigao je na viši nivo, a svoj potpis uzdigao je na nivo brenda.

Virdžil Ablou, osnivač brenda Off-White i umetnički direktor muške mode u Louis Vuittonu, preminuo je u 41. godini. Talentovani dizajner se više od dve godine borio protiv agresivnog oblika raka, srčanog angiosarkoma.

Louis Vuitton je u utorak odao počast Virdžilu Ablou revijom na kojoj je predstavljena njegova poslednja kolekcija. Radi se o muškoj kolekciji, a prikazana je u Majamiju.

Modna revija održana u čast Virdžila Abloa, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Dronovi su formirali njegove inicijale i ispisali reči „Virdžil je bio ovde“ na nebu ispred stadiona u Majamiju gde je održana memorijalna manifestacija. Postojala je i njegova džinovska statua.

 

Šta je to što ga je izdvajalo i u rekordnom periodu podiglo na tron jednog od najuspešnijih svetskih dizajnera?

Saradnje sa Kanje Vestom, Ikeom, Louis Vuittonom potvrdile su samo koliko je Virdžil pametno razmišljao kada su kolaboracije u pitanju. Tvrdio je da čovek ne može sve sam, te da smo ujedinjeni jači, a tako je inspiraciju pronalazio na brojnim mestima – od znakova u saobraćaju do arhitekture i muzike.

Stvorio je i ostavio snažan lični pečat za sobom, a mi u njegovo ime otkrivamo nekoliko ikoničnih komada kojim je Virdžil osvojio svet.

Off-White pisalo je svuda

Oživeo je trend logotipa toliko da su u tome počele da ga prate vodeće modne kuće.

Off-White, Foto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

*

off white
Off-White, Foto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

Pomerao je granice ukusa, sportske elegancije i brendiranja, te sve što smo do tada mislili da je nemoguće – postalo je moguće.

Off-White, Foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

Industrial kaiš

Ovo je definitvno bio njegov zaštitni znak. Kaiš koji deluje kao da je napravljen od zatezne trake, za koju znamo da ima vrlo široku upotrebu i sastavni je deo svake malo bolje opremljene kutije za alat – uz odgovarajuću kopču.

Off-White, Foto: Farfetch

*

Off White, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Prvi model bio je upečatljivo žute boje, i takođe je krasio torbe.

off-white Foto: farfetch

*

Off-White show, Foto: Scott/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Virgil “

Kao što je već pomenuto, od sebe je pravio brend. Mnoge kreacije potpisivao je upravo ovako “Virgil“, ili je na primer u saradnji sa Najkijem i redizajnom čuvenih Džordanki dodao navodnike u koje je stavio Air.

Air Jordan, Foto: WIktor Szymanowicz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Znao je da na stvar jednostavno između navodnika napiše čemu je taj isti taj komad namenjen.

Off White, Foto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

Sportska venčanica

Haljine koje možete nositi na crvenom tepihu, na nekoj dobroj žurci ili pak – na venčanju. Izbor je na vama, a Virdžil je u ovim komadima spojio razne sfere i dimenzije – od sportske opreme, preko geometrijskih oblika do klasičnog tila za venčanice. I sve se tako dobro uklapalo.

Off-White, Foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

*

Off White, Foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

*

Off White, Foto: PIXELFORMULA / Sipa Press / Profimedia

Off White, Foto: PIXELFORMULA / Sipa Press / Profimedia

Kada ugledamo Virdžilove stvari – znamo da su njegovih ruku delo, a to znači da je uspeo u svojoj zamisli, te je pored dobrih modnih komada ostavio za sobom i upečatljiv lični pečat.

***

Bonus video: Virdžil Ablou

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram