Prva transrodna bikini manekenka u „Sports Illustrated“

Valentina Sampaio
Foto: Image Press Agency/Avalon.red / Pacific coast news / Profimedia

Valentina Sampaio, lepotica iz Brazila, prva je transrodna manekenka koja će krastiti čuveni magazin "Sports illustrated".

Ona je već dospela u žižu javnosti kada je postala prva trans manekenka sada osramoćenog brenda donjeg veša „Victoria’s Secret“. Sada je jedna od samo osam lepotica koje će pozirati u bikiniju za poznati časopis, piše „Forbes“.

„Uzbuđena sam i počastvovana što sam deo kultnog bikini izdanja „Sports illustrated“. Tim iz SI-a stvorio je još jedno revolucionarno izdanje okupivši raznolike i multitalentovane žene na kreativan i dostojan način. Rođena sam kao trans u zabačenom, skromnom ribarskom selu na severu Brazila. Brazil je prelepa zemlja, ali takođe mesto sa najvećim broja nasilnih zločina i ubistava nad trans zajednicom na svetu – tri puta više od SAD-a. Biti trans obično znači da vas čekaju zatvorena vrata ljudskih srca i umova. Suočavamo se sa ,uvredama, reakcijama straha i fizičkog nasilja samo za to što postojimo. Mogućnosti da odrastemo voljeni i prihvaćeni od porodice, da imamo ispunjujuće iskustvo u školi, ili da pronađemo pristojan posao, su veoma ograničene i izazovne“, napisala je Valentina na Instagramu.

View this post on Instagram

I am excited and honored to be part of the iconic Sports Illustrated Swimsuit Issue. The team at SI has created yet another groundbreaking issue by bringing together a diverse set of multitalented, beautiful women in a creative and dignified way. I was born trans in a remote, humble fishing village in northern Brazil. Brazil is a beautiful country, but it also hosts the highest number of violent crimes and murders against the trans community in the world—three times that of the U.S. Being trans usually means facing closed doors to peoples’ hearts and minds. We face snickers, insults, fearful reactions and physical violations just for existing. Our options for growing up in a loving and accepting family, having a fruitful experience at school or finding dignified work are unimaginably limited and challenging. ???❤️?

A post shared by Valentina Sampaio (@valentts) on

Još jedna pozitivna stvar je što novinari „Sports illustrated“ nigde u profilu manekenke nisu naglasili da je Valentina trans, sve do samog kraja intervjua sa njom, kada su joj postavili pitanje šta bi poručila četrnaestogodišnjoj sebi.

„Da budem jaka i zrela. Da shvatim da postoje situacije koje će biti posebno izazovne jer još nemam životno iskustvo da se sa njima lako nosim. Da se ​​ne osećam „pogrešno“ zbog toga što sam rođena. Da ne osećam sram ili strah zbog toga što sam trans“, odgovorila je Valentina.

View this post on Instagram

Good Morning ? #beauty @hungvanngo ?

A post shared by Valentina Sampaio (@valentts) on

Pročitajte još:

Ovaj bitan potez kultnog magazina dolazi u vreme kada je američki Vrhovni sud presudio da su svi trasseksualci pravno zaštićeni od diskriminacije na osnovu svog rodnog identiteta. Ipak, Trampova vlada aktivno radi na uklanjanju zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za ovu marginalizovanu grupu. Dosta prašine je podigla i čuvena književnica J.K. Rouling koja je na Tviteru izazvala skandal kada je tvrdila da trans žene nisu „prave žene“, čime je razočarala puno svojih fanova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram