Uznemirujuća slika: Kako izgledaju čukljevi posle godina i godina nošenja štikli

Kraljica Leticija
Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Nimalo prijatan prizor.

I koleginice u kancelariji i žene koje viđamo na ulici, a i svetske dive na crvenom tepihu – mnoge među njma imaju jednu zajedničku muku – probleme sa stopalima zbog toga što često nose štikle.

U jednom tvitu koji odnedavno kruži društvenim mrežama vidi se kako zapravo izgledaju ženska stopala nakon godina i godina nošenja visokih potpetica.

Fotografiju je podelila jedna doktorka koja je kazala da su visoke štikle vrlo elegantne, da ih voli, ali da će razmisliti dobro o njima nakon ove slike pacijentkinje.

I zaista, prizor nije nimalo prijatan – prsti sasvim deformisani, prepleteni jedan preko drugug, veliki čukljevi, koji su po pravilu bolni, krivi nokti, izraženi kapilari…

A tu sliku malo ko zamišlja kada na ulici vidi zanosnu ženu u lepršavoj haljini i popeticama.

I otuda pitanje koliko ponekad ume da košta lepota.

Zato nije naodmet znati i koji trikovi mogu da pomognu da bi se iole sprečilo nešto slično sa fotografije.

Recimo, ako vas od štkili najviše muči gornji deo tabana, kod korena prstiju, nosite redovno silikonske ili druge uloške. Oni će znatno ublažiti bol i učiniće štikle mnogo udobnijim.

Takođe, žene koje često nose visoke potpetice usvoje prsti-peta način hodanja, što oslabljuje mišiće donjeg dela nogu. Takav način hodanja može uticati i na disbalans karlice i uzrokovati probleme s leđima. Taj problem može uispraviti umerenije nošenje visokih štikli i ispravljanje disbalansa u donjem delu nogu izvodeći vežbu hodanja na peti.

Zapravo je reč o vrlo jednostavnoj i većini poznatoj vežbici koja se izvodi tako da stojite uspravno, podignete nožne prste od poda i hodate na peti a da ne spuštate prste. Vežba se može izvoditi i tako da krenete petom, pa se celom dužinom stopala spustite na prste.

BONUS VIDEO: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram