Uništila si kosu farbanjem i peglanjem? Imamo četiri rešenja

Kako da spasiš svoju kosu, Foto: Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Mnoge od nas nažalost peglaju kosu, skoro svakodnevno i trpe posledicu.

Ovo je posebno namenjeno ženama koje kosu stalno vezuju, redovno se farbaju, posebno blanširaju, ili je jednostavno peglaju.

Takvi procesi mogu uticati na strukturu tvoje kose, ali to naravno možeš izlečiti i postići zdraviju kosu.

Pažljivo je peri

Baš kao što imaš zaštitne proizvode u nezi svoje kože, trebala bi da imaš sličnu rutinu i za kosu.

Pranje i ispiranje kose s pogrešnim proizvodima može kosu dehidrirati, zato je važno odabrati formulaciju prilagođenu tipu i stanju tvoje kose. Ako farbaš kosu, stručnjaci preporučuju ko-pranje, korišćenje hidratantne kreme koja vlaži i čisti kosu bez površinskih surfaktanta, kako bi se zadržala sva vlaga na mestu. Ako je tvoja kosa oštećena, pogotovo ako si koristila bilo koju vrstu blajhanja ili hemijske obrade, moraš vratiti keratin i glutaminsku kiselinu koji su izgubljeni. Ozbiljno oštećena kosa gubi dosta od oba nutrijenata, te je važno odabrati proizvode upravo s tim sastojcima.

Tretmani proteinima

Devedeset posto tvoje kose sastoji se od proteina, zbog čega su stilisti i dermatolozi opsednuti tretmanima proteinima za kosu. Oni ojačavaju kosu, štite je od prekomernog gubitka vlage, čine je jačom i sjajnijom te popravljaju oštećenja. Tretmani obično dolaze u obliku regeneratora, seruma ili maski koje imaju visok sadržaj proteina kako bi ojačali proteine u kosi. Tretmani proteinima nisu novi trend, ali formule su poboljšanje poslednjih godina kako bi se postigli najbolji mogući rezultati.

Koristi ulja

U slučaju da nisi čula, ulje za kosu je tvoj prijatelj i ne mora je mastiti. Potraži opcije koje su suve i lagane. Volim kokos, babasu, marulu, ricinus i argan, a ulja su vrlo hidratantna i mogu nadoknaditi izgubljene lipide u oštećenim nitima. Stavi nekoliko kapi na vlažnu ili suvu kosu, najviše na krajevima.

Pažljivo se češljaj

Čak i češljanje ili četkanje struže površinu tvoje kože, što može prouzrokovati zatupljivanje i oštećenje kutikule, a to može uzrokovati lom tokom vremena. Kad četkaš kosu, pogotovo ako je mokra (mokra kosa je mnogo krhkija od suve kose), uvek uzmi vremena i kreni odozdo prema gore. Ako imaš puno čvorova u kosi, trebalo bi dodati sredstvo za raščešljavanje te potražiti četku koja je posebno dizajnirana da bude nežna, piše miss7.hr.

***

Bonus video: Trikovi za punđu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram