Trik da sama kod kuće izvučeš pramenove kao profesionalac

Moda i lepota 22. avg 202008:57 > 11. maj 2021 12:11
farbanje kose kod kuće
Foto: Halyna Kavun / Alamy / Alamy / Profimedia

Bojenje kose kod kuće je jeftinije i brže, pa ako ne želiš neku veliku promenu, možeš da zaobiđeš frizera. U tom slučaju, korisno je znati nekoliko trikova, od toga kako da odabereš najbolju nijansu ili kako da sama izvučeš pramenove.

Farbe iz drogerija možda nisu istog kvaliteta kao one u salonima i uz njih svakako nećeš preći iz crnke u plavušu i obrnuto, ali ako bi da malo promeniš i osvežiš izgled, to možeš i sama.

Odaberi za sebe najbolju boju

Jasno je da drastičnu promenu ne možeš da postigneš sa bojama koje su u širokoj prodaji, pa je najbolje da odabereš boju koja je do dve nijanse svijetlija ili tamnija od tvoje prirodne.

Baš zato je na svakom pakovanju fotografija koja pokazuje na kakvoj će kosi rezultat biti optimalan, pa je zato uporedi sa svojom. Rezultat će biti negde na pola puta između tvoje prirodne boje i nijanse koju si kupila.

Pročitajte još:

Kupi dve kutije farbe

Ako ti je kosa do ramena ili duža, možda jedno pakovanje boje neće biti dovoljno. Znaj da to koliko ćeš farbe potrošiti zavisi i od dužine kose, ali i od debljine vlasi. Zato bolje kupi dve kutije da se ne bi desilo da ti usred posla nestane boje.

Ne mešaj različite nijanse

Iako to u salonima profi frizeri redovno rade kako bi postigli baš onu nijansu koju si poželela, to ne treba raditi kod kuće. Nijedan brend ne garantuje rezultat koji ćeš postići ako pomešaš, na primer, ledeno plavu i platinasto plavu. Ni ona boja s pakovanja ne ispadne uvek baš tačno kao na slici.

Prvo uradi test

Ako kosu prvi put farbaš u novu nijansu, isprobaj boju na delu kose koji se ne vidi ili štricni jedan manji pramenčić, pa isprobaj na njemu.

Možda se neugodno iznenadiš i shvatiš da ne želiš tu tamno ljubičastu ili teget kosu.

Zaštiti kožu lica

Kosu si savršeno obojila, ali i pola čela? Spreči to tako što ćeš uz liniju kose na licu i oko ušiju da staviš običan balzam za usne.

Ne istiskuj farbu iz tube

Iako većina farbi za kosu nudi ovu mnogo lakšu metodu, frizeri preporučuju da boju ipak staviš u činijicu i nanosiš je četkicom za farbanje. Tako ćeš bolje da odmeriš količinu farbe, sve će biti urednije, a kosu ćeš preciznije obojiti.

Pramenovi četkicom za zube

Ako želiš da izvučeš samo nekoliko pramenova, a ne da farbaš celu kosu, odlično će poslužiti čista četkica za zube ili očišćena četkica od stare maskare. Tako ćeš boju naneti precizno i suptilno.

Pramenove stavi tamo gde bi sunce lepo obasjalo kosu, odnosno gde bi bili i prirodno. Idealno će izgledati na kosi uz linuju lica ili da padaju iz razdeljka.

Pazi s vodom

Suprotno verovanju, farba ipak ne bledi i ne ispira se zbog šampona, već zbog vode. Svaki put kad se vlas natopi vodom, sa ili bez šampona, molekuli boje se ispiraju i gubi se pigment. Kako bi produžila vreme između dva pranja, možeš da povremeno koristiš suvi šampon. A kad kosu pereš, preporučljivo je da koristiš šampon i regenerator za obojenu kosu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama

Facebook

Twitter

Instagram