Tri greške kod stavljanja maskare od kojih izgledamo mnogo starije

maskara
Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Kako nanosiš maskaru?

Dobra šminka zaista čini čuda – malo strateški raspoređenog rumenila, sloj maskare i prava nijansa karmina odmah će učiniti da izgledate lepše, svežije, odmornije – i još mlađe. Ali uz previše pudera, tamnog karmina ili senke možemo da izgledamo starije nego što jesmo. A to svakako želimo da izbegnemo. Zato je važno da znamo koje greške u šminkanju mogu da dodaju godine našem licu, a među njima je pogrešno stavljanje maskare.

Evo kako grešimo kada nanosimo maskaru:

Prva greška se dešava odmah nakon otvaranja bočice – jer mnogi od nas „napumpaju“ četkicu pre nego što počnu da nanose maskaru na trepavice. Zbog toga vazduh uđe u bočicu, pa se maskara brže suši. Kada takvu maskaru zatim nanesemo na trepavice, ona se mrvi i male grudvice završe ispod očiju i pretvore se u tamnu senku, što nas, naravno, čini umornim i samim tim starijim.

Druga greška je nanošenje previše slojeva. U želj da nam trepavice izgledaju duže, gušće i izraženije, težimo da nanesemo više od dva sloja, zbog čega se dlačice lepe jedna za drugu. Zbog toga naše oči izgledaju sitnije i delujemo manje budno i sveže. Pri tome treba težiti upravo suprotnom – nanositi što manje maskare kako trepavice ne bi otežale i lepile se. Sitne trepavice na donjem kapku najbolje je potpuno izostaviti.

Treća pogrešna stvar je nanošenje maskare iznova tokom dana. Ponekad u toku dana treba malo da osvežimo šminku, pa na već namazane trepavice dodamo još jedan sloj maskare zbog čega se trepavice ponovo lepe i izgledaju neuredno. Umesto toga, prvo uklonite šminku sa očiju.

Sada kada znate šta treba da izbegavate, vreme je da saznate koje trikove možete koristiti da vizuelno podmladite lice koristeći maskaru.

@meaganonline How do you get younger eyes when you’re over 40? This 3 minute hack will give you your confidence back. EASY Anti-aging makeup tutorial for mature skin. #middleagemuse #beautyover40 #goinggray ♬ original sound – Meagan Menopause MenopauseTok

„Pre nanošenja prvog sloja maskare maramicom obrišite višak proizvoda sa štapića maskare. Tako će vam trepavice ostati razdvojene“, savetuje Šafron Hjuz, poznata profesionalna šminkerka iz Velike Britanije.

Osim toga, otkriva da tajna mladalačkih trepavica leži u jednoj jednostavnoj proceduri koju ne smemo preskočiti:

„Kako starimo, naše trepavice gube gustinu i postaju ravne. Neophodno je da ih uvijemo pre nanošenja maskare. Proces uvijanja otvara oči i smanjuje izgled upalih očiju.“

Ova šminkerka sa više od 15 godina iskustva objašnjava i sledeće što se tiče izbora maskare: „Uvek bih preporučila vodootpornu maskaru svojim starijim klijentima jer, ako se maskara razmazuje ili curi ispod očiju, može da stvori neželjene senke“, navodi Žena.hr.

Možda niste znali, ali odabir prave četkice za maskaru je takođe ključan:

„Verovali ili ne, postoji čitava nauka o različitim vrstama četkica koje dolaze uz maskaru. Veliki, debeli štapići sa debelim dlakama su odlična opcija ako želite trepavice pune volumena, ali morate biti svesni da sa ovim četkicama nije lako zahvatiti baš svaku dlaku“, zaključuje Šafran.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram