Zašto jedna haljina visoke mode košta kao garsonjera u Beogradu

Valentino
Foto: Tiziano Da Silva - Veeren / Bestimage / Profimedia

Zašto kreacije Giambattista Valli, Givenchy, Dior, Chanel koje spadaju pod "haute couture" koštaju kao stan ili kuća?

Danas počinje Paris Haute Couture. Haljine nedostižne običnim smrtnicima, rezervisane za crvene tepihe i večere aristokartije, dostižu cifre sa nulama od kojih ti se lako zavrti u glavi.  Za to postoji dobar razlog. Najbolje ćete shvatiti ako pogledate brojeve koje smo pronašli.

Christophe Josse
Christophe Josse, Foto: Christophe Josse/Pixelfor / Sipa Press / Profimedia

Dizajnirana haljina visoke mode može da košta 9.000 evra za dnevnu varijantu, preko 38.000 evra (koktel haljina) do 85.000 evra (večernja haljina). Venčanice dostižu čak 300.000 evra. To su zaista impozantne cifre, i jeste preskupo je. Pogledajte video kako nastaje jedan takav model.

Većina vaše garderobe je napravljena u fabrikama i to brzo, dok su komadi visoke mode tretirani kao umetnička dela. Valentino je rekao da krojači jednu haljinu prave nekoliko stotina sati, dok je za jednu venčanicu na primer, potrebno oko 1.000 sati. Da biste imali bolji odnos – to je 41 dan ili oko pet nedelja.

Valentino
Valentino, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

I još jedan detalj – svaki odevni predmet se šije ručno. To modno „porađanje“ se dešava u jednom od 11 studija dizajnera (Chanel, Dior, Gaultier,…), a svako od njih mora da izbaci 75 modela godišnje da bi moglo da se kaže da je „haute couture“. Takve modne kuće zapošljavaju oko 5.000 ljudi od čega 2.200 šnajderki.

Komad haute couture mora zadovoljiti striktna pravila francuskog Ministry of Industry i Fédération Française de la Couture dok modna kuća mora prikazati dve kolekcije visoke mode i to u januaru i julu.

Schiaparelli
Schiaparelli, Foto: Pixelformula / Sipa Press / Profimedia

Ono što je zanimljivo je da se preskupa visoka moda oslanja na kupovnu moć smešno malobrojne klijentele. Čak 60 odsto klijenata čine Amerikanke, a u ostalih 40 su Ruskinje, Kineskinje i gospođe sa Srednjeg istoka. Godišnje se proda oko 1.500 haljina visoke mode. Zato je modnim kućama često nemoguće da od njih naprave ozbiljan profit. Sav sjaj i glamur investiran u takve preskupe komade je važan za brend i povećava prodaju „običnijih“ proizvoda koje nude (parfemi, satovi, torbe…).

Christian Dior
Christian Dior, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Couture kolekcije su kao marketniški alat koji prodaje sporedne proizvode tog brenda – parfeme, naočare, modne detlje“, rekao je Amerikanac Nick Verreros.

***

Bonus video: Revija Žan Pol Gotje

*

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok