Suvo četkanje kože ubija dve muve jednim udarcem

Moda i lepota 17. mar 202116:53 > 11. maj 2021 12:09
Celulit
Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Ukoliko ste ikad guglali "kako se osloboditi celulita" sigurno ste naišli na pojam suvog četkanja kože. Stručnjaci ističu da ne nasedamo u potpunosti na priče o čudotvornim efektima ove metode, ali imaju i dobru vest.

Suvo četkanje, u ajuverdi poznato kao i „garšana“ je zapravo vrsta masaže uz pomoć specijalne četke koja uklanja mrtve ćelije, stimuliše cirkulaciju i limfni sistem.

Suvo četkanje je tehnika koja se u Indiji navodno primenjivala pre pet hiljada godina, ali je u kozmetologiji počela da se koristi u francuskim SPA centrima.

Oni koji su isprobali ovaj kućni tretman, ga primenjuju  dva do četiri puta nedeljno, i kažu da koža postaje glatka, zategnutija, ali ako ste mislili da eliminiše celulit – nije baš tako. On se od četkanja samo ne vidi i to kratkotrajno.

Pročitajte još:

„To se pripisuje boljem limfnom protoku, stimulisanju krvotoka u koži i mekim tkivima i masiranju masnog tkiva i vlaknastih traka koje čine naslage celulita“, objašnjava dermatološkinja Ališa Zalka. Ona savetuje da se posle četkanja kože pod tušem na kožu nanese hidrantni proizvod za negu.

Prednosti suvog četkanja su: mekša, ali zategnutija koža, bolja cirkulacija, stimuliacija limfnog sistema i privremeno manje vidljiv celulit.

„Bolja cirkulacija zbog suvog četkanja će dovesti do vazodilatacije (šire vam se krvi sudovi zbog čega će vam prokrvljenost u tom delu biti pojačana). Zbog toga će doći do privremenog zatezanja kože i celulit će se manje videti“, kaže dermatolog Majkl Grin.

Ako ste početnica, uzmite mekšu četku da ne biste previše nadražili kožu, pod tušem počnite da masirate pokretima odozdo na gore, ka srcu. Da biste iščetkali celo telo potrebno vam je oko tri minuta. Pritisnite dovoljno da biste stimulisali cirkulaciju, ali ne tako da vas boli.

Suvo četkanje
Foto: Alina Buzunova / Alamy / Alamy / Profimedia

Pokreti treba da budu brzi i kratki ili kružni dok koža ne postane rozikasto crvena. Počnite od kolena, onda pređite na unutrašnji deo butina, listove, od stopala ka preponama. Na kraju četkajte zadnjicu od sredine ka kukovima. Sve ponovite na drugoj nozi.

Vremenom, kada vam se koža navikne, isprobajte i nešto grublje četke, koje mogu biti efikasnije.

Četku treba menjati na svakih 6-12 meseci, a potrebno je da je operete na 2-3 nedelje.

Ako imate veoma osetljivu kožu ili ste skloni pojavi ekscema i drugih sličnih stanja, izbegavajte suvo četkanje.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram