Šta zagađenje radi tvojoj koži i kako da je zaštitiš

Moda i lepota 20. feb 202114:56 > 11. maj 2021 12:10
zagađenje vazduha lice
Foto: ASANKA BRENDON RATNAYAKE / AFP / Profimedia

Zagađenje kojim smo okovani već predugo podstaklo nas je da razmislimo kako, pored ostalog, utiče i na našu kožu. Zanimljivo je da među brojnim bjuti preparatima na rafovima ima i onih koji navodno štite lice od štetnih polutana.

Brojne studije povezuju zagađenje vazduha sa stanjem naše kože, odnosno, pokazuju da zagađen vazduh i te ako ima veze sa aknama, mitiserima, borama, ekcemom, starenjem kože….

Pročitajte još:

Naime, štetne čestice prolaze kroz ćelijske membrane kože i prodiru dalje, gde prave štetu.

Takođe, stručnjaci tvrde da štetni polutani ulaze kroz kožu, tj. ona ih upija isto kao što ih unosimo udisanjem.

Otuda i novi trend koji nam stiže iz Azije, iako još uvek nema studija koje potvrđuju da preparati za negu protiv zagađenja zaista jesu efikasni.

Moguće je i da se iza svega krije marketinški trik, ali stručnjaci su saglasni da sastojci koji su navodno u tim prepraratima čuvaju kožu od raznih spoljnjih uticaja, pa i onih od zagađenja.

Antioksidanti

Antioksidanti se vezuju za slobodne radikale pre nego što oni naprave pravu pustoš na ćelijama kože, pišu na sajtu Health Line. Pojedina istraživanja već govore da oni vrlo efikasno mogu da štite kožu od oštećenja uzrokovanih zagađenjem, posebno oni koji sadrže vitamine A, C, E, ferulinsku kiselinu…

Vlažnost

Redovno vlaženje jača zaštitnu barijeru kože. To znatno umanjuje štetni efekat supstanci oko nas. Među tim sastojcima u kremicama i serumima su ceramidi i hijaluronska kiselina.

Zaštitni faktor

Poznato je da su UV zraci, posebno kad smo im mnogo izloženi, vrlo loši za kožu. Tu je još jedan razlog da se čuvamo sunca – neke zagađivače iz vazduha zapravo aktivira UV svetlost, a oni potom naprave štetu na našem licu. Zato su preoručljive kreme sa minimum faktorom 30, ali i one mineralne, koje sadrže titanijum dioksid ili cink oksid.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram