Šta su barkod bore i kako ih sprečiti

Moda i lepota 31. mar 202116:30 > 11. maj 2021 12:09
Helen Miren
Foto: Rachel Murray / Getty images / Profimedia

Kada pomislimo na bore uglavnom su nam asocijacija linije oko očiju, međutim često zaboravljamo na drugi deo lica koji odaje starenje. Baš tu se stvaraju barkod bore.

Barkod je naziv za karakteristične vertikalne linije koje se formiraju oko usana i svrstavaju se na vrh liste najneprijatnijih znakova starosti, piše Harper Bazaar.

Ime su pozajmile iz sličnosti sa vertikalnim linijama barkodova, ali i iz uobičajenog izgleda kod pušača zbog karakterističnog kretanja usana. Idealni uslovi za njihovu postojanost mogu biti uzrokovani čak i čestim ispijanjem tečnosti slamčicom.

Pročitajte još:

Iako njihov izgled ne mora ići u korak sa godinama, one čine da lice izgleda izuzetno umorno. Postoji li način da se one spreče i ako su se već pojavile kako se mogu smanjiti?

Nazolabijalne bore su najjasnije vidljive kod većine žena. Nastaju usled stalnih kontrakcija mišića usana, što doprinosi bržem trošenju kolagenih vlakana i prekomernom rastezanju elastičnog tkiva kože. Njihov izgled podstiču navike poput pušenja i izlaganja suncu bez zaštite, što dehidrira kožu i na kraju uzrokuje prerano starenje.

Vremenom se zalihe kolagena i elastina u koži smanjuju, podstičući tako stvaranje bora. Da biste ih sprečili, veoma je važno svakodnevno hidrirati kožu proizvodima koji sadrže aktivne sastojke, poput hijaluronske kiseline, koja će nadoknaditi deo izgubljene zapremine. Na kraju krajeva, ne treba zaboraviti da je dehidrirana koža uvek podložnija stvaranju bora.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Jednako važna je svakodnevna zaštita kože od sunca, čije odsustvo dovodi do dehidracije kože i smanjenja kolagena i elastina. Pored toga, u svoj nedeljni program vežbanja možete da uključite i neke vežbe joge za lice, koje stvaraju prirodnu odbranu od protoka vremena.

Ako su se ove bore već pojavile, njihov izgled se može ublažiti nanošenjem hijaluronske kiseline ili botoksa. Jednako efikasna može biti i mezoterapija, ali i laserski tretmani koji podstiču isceliteljsku sposobnost kože.

Alternativno, aktivni sastojci poput retinola, hijaluronske kiseline i peptida, koji pojačavaju proizvodnju kolagena i elastina, mogu pružiti značajnu pomoć.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram