Šta se dešava s telom ako se kupate više od jednom dnevno

kupanje
Foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li se kupate jednom ili više puta dnevno? U slučaju da je ovo drugo vaš odgovor, treba znati kako ova aktivnost utiče na vaše telo.

Kosa se brže masti

Nakon pranja, kosa ima zdrav i sjajan izgled, ali naizgled paradoksalno, često pranje dovodi do toga da se ona brže masti. Svaki put kada nasapunjate kosu šamponom, koža vaše glave kreće da se malo suši, što izaziva proizvodnju masti u ovom predelu. Kada ovu radnju ponovite dva ili više puta u toku dana, vaš organizam nanovo dobije signal da treba da proizvodi masti na istom mestu. Kao rezultat toga, kosa se brže masti nego inače.

Koža se brže suši

Prečesto kupanje takođe utiče i na vašu kožu. Topla voda, sapun i gel za tuširanje uklanjaju zdrave bakterije i masti sa vaše kože, a upravo one čine da vaša koža bude glatka i mladolika. Imajući ovo u vidu, nije poželjno da se više puta dnevno nađete u kadi ili tuš kabini, pišu na sajtu City Magazine.

Pojedini dermatolozi čak savetuju da se tuširate 2 do 3 puta nedeljno da biste izbegli sve do sada pomenute simptome. Pitanje je da li bi trebalo da idete baš toliko daleko, ali je svakako preporučljivo da se uzdržite od dodatnog kupanja u toku dana.

BONUS VIDEO: Pravilno feniranje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram