Šta nam donosi 52. izdanje Beogradske nedelje mode

Foto: Dušan Milenković

Modni spektakl.

Jesenje izdanje Beogradske nedelje mode trajaće od 2. do 8. novembra i pružiće mogućnost svim ljubiteljima modnih dešavnja da uživaju u atraktivnim sadržajima – revijama popularnih modnih autora, mladih dizajnera, bogatom izložbenom i Art programu kao i promociji održive mode.

Revija otvaranja, 52. po redu Perwoll Fashion Week-a, nosi naziv TRANSFORMACIJE, od slovenskih tradicija do savremenih kreacija, i predstaviće 10 dizajnera iz 10 slovenskih zemalja. Svečano otvaranje biće upriličeno u četvrtak 2. novembra u 20:30 i to u Hangaru u Luci Beograd, gde će se održati najveći broj revija, izložbi i pratećih programa.

Važan segment Beogradske nedelje mode od samog početka jeste promocija autorskog dizajna, a ovoga puta nas očekuju kolekcije priznatih autora Dragane Ognjenović 4. novembra u 19h, Irene Grahovac 3. novembra u 21h , Boška Jakovljevića za Martini Vesto i brenda NINAMILAN 5. novembra u 20h.

Kao i godinama unazad značajna pažnja biće posvećena Modnoj održivosti i Cirkularnoj ekonomiji, kroz izložbu Fashion Forever Švedskog instituta i projekat Cirkularni ponedeljak koji se po prvi put organizuje u Srbiji i našem regionu. Snažnu poruku Better Not Burnt preneće istoimena IQOS revija mladih dizajnera koji su posvećeni segmentu redizajna i održive mode.

Foto: Dušan Milenković
Foto: Dušan Milenković
Foto: Dušan Milenković

Revija finalista konkursa Re:think Fashion by Perwoll, je deo projekta Fashion Incubator udruženja BFW Design Collective, koji je do sada iznedrio i promovisao brojne talentovane mlade dizajnere iz Srbije i ex-YU regiona. Finalisti ovogodišnjeg konkursa su promišljali o novom načinu korišćenja folklornih i tradicionalnih motiva, pa sve do inspiracije svemirskim otpadom, što pruža priliku da se istraže nove ideje i koncepti u svetu mode.

Tradicionalan program BFW-a su i revije diplomaca i studenata mode koje najčešće budu najhrabrije i najinovativnije, a 5. novembra u 21:30h nam se predstvaljaju studenti Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu i Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan.

Revija koja će obeležiti ovo izdanje Perwoll Fashion Week-a je „BACK TO THE 80’s“ 4. novembra 21:30h u Hangaru, na kojoj će se predstaviti više od 25 atraktivnih domaćih dizajnera inspirisanih modom, muzikom i filmovima iz osamdesetih. Ovaj period se i danas često pojavljuje kao izvor inspiracije za nove modne trendove i revival momente – što potvrđuje i zainteresovanost generacije Z za muziku i estetiku ove dekade.

Pored revijskog očekuje nas i bogat Fashion & Art program realizovan kroz izložbu fotografija Svetlane Braun 3. novembra u 20:30h, pobednice konkursa BFW Instashot, modne performanse na novom formatu BFW Stage, kao i kroz izložbu modnih detalja, talentovanih umetnika koji svojim kreacijama upotpunjuju, a često i definišu modne trendove.

Posebnu atrakciju predstavljaće BFW Market 4. i 5. novembra od 14h do 21h, koji se realizuje sa kulturnim centrom Silosi, na kome će posetioci imati priliku da konzumiraju domaću modu mladih preduzetnika i dizajnera koji stvaraju atraktivne urbane i street brendove.

Svečano zatvaranje jesenje Beogradske nedelje mode obeležiće revija Voz je ponovo u modi 8. novembra u 20:30h, koja će nas odvesti na zanimljivo modno putovanje u potpuno novom zdanju Železničke stranice Begrad – centar.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram