Srpske manekenke poručile: Moje telo – moja stvar!

Foto: Promo/Kombank dvorana

"Sigurna u sebe i svoje telo"; "Moje telo - moja stvar"; "Borba za jednaka prava je borba svih polova", "Za slobodu, za izbor, za svaku ženu" - stajalo je na transparentima koje su manekenke i plus sajz modeli nosili na sinoć održanoj mini modnoj reviji u Kombank dvorani.

Revija je održana u sklopu premijere filma „Nezavisne“, a  glavni cilj je bio naglašavanje važnosti poruke da žene ne treba vrednovati isključivo po izgledu i proporcijama, kao što je to rađeno na izboru za mis sveta 1970. godine u Londonu, o čemu govori film. Naravno, poruke koje su učesnice poslale ne odnose se samo na prava žene da izgleda kako hoće i da je ne doživljavaju kao „komad mesa“.

Pročitajte još:

„Društvo koje ograničava 50% svoje populacije ne može biti ono koje napreduje dovoljno brzo. Danas, duboko u 21. veku, i dalje se suočavamo sa rodnim stereotipima, žene nisu podjednako zastupljene u političkom životu, niti na visokim menadžerskim pozicijama. I, možda i najvažnije, u Srbiji jedna od tri devojke i žene doživela je neku vrstu nasilja“, izjavila je Fransoa Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih Nacija u Srbiji.

#related-news_0

Drama „Nezavisne“ dolazi od rediteljke Filipe Louthorp i fokusira se na takmičenje za Mis sveta 1970. u Londonu, koje je bilo jedno od najgledanijih i koje je promenilo poimanje zapadnog modela lepote. Naime, tvrdeći da takmičenje ponižava žene, upadom na binu novoosnovani Ženski pokret za oslobođenje stekao je slavu preko noći, ometajući prenos takmičenja uživo. Kada se prenos nastavio proglašenje pobednice izazvalo je nemir. Pobednica takmičenja nije bila favoritkinja iz Švedske nego Mis Grenade, prva crna žena koja je postala Mis sveta…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram