Šoping u second handu za početnike

second hand
Second hand; Foto: RUSS ROHDE / ImageSource / Profimedia

Kad godinama svraćaš u second hand radnje, naučiš neka pravila uz koja šoping postaje uvek uspešna avantura. Dobro, osim ako se baš desi da nema ništa, ali to obično bude situacija kad zapravo ti nisi naročito motivisana i fokusirana na "potragu za modnim blagom".

Međutim, i kad znaš tačno šta želiš, dođeš naoštrena na par savršenih farmerki ili neku opuštenu haljinicu za leto, lako može da se desi da izađeš praznih ruku ili s kesama punim krpica koje će ti zapravo samo zauzimati mesto u ormanu. Zato, za početak…

Maksimalni budžet odredi pre nego što uđeš

Kad je sve mnogo jeftinije nego u regularnim radnjama, lako te povuče: „Šteta da ne kupim kad je džabe“. Ili „Crna majica uvek treba“. I onda ti tako s punim rukama stvari koje su suviše povoljne da bi ih propustila dođeš na kasu i šlog te strefi kad shvatiš da si se previše zanela i da si potrošila nekoliko hiljada više nego što imaš u novčaniku. A već je kasno, jer je prodavačica već poskidala etikete i sad nema nazad. I onda pomisliš, nema veze, vadiš karticu, ipak ćeš nositi te stvari. U većini slučajeva ispostavi se da nećeš.

Probaj, probaj, probaj

Jer je bilo toliko primamljivo, da si zaboravila i da probaš tu majicu, pa možda nisi ni primetila da se skroz rašila pod pazuhom, a tebe će mrzeti da ušivaš… Nikad, nikad ne zaboravi da u second hand stiže polovna i roba s greškom. Svaku krpicu moraš dobro da pregledaš, ako eventualno ima neki feler. Možda ti neće ni smetati flekica na haljini s cvetićima, ali glupo je da se razočaraš kad dođeš kući misleći da si našla nešto baš super. I uvek probaj. U second handu je svaki komad u jednoj veličini i vrlo je upitno da li će biti baš tvoja, šta god da piše na etiketi. A i ako jeste, može da se desi da ti uopšte ne stoji. Ili da je jedna nogavica uža, što ćeš videti tek kad obučeš.

U kabini i posle kabine

U kabinu obično možeš da uneseš pet komada odeće (negde je važno da okačiš i tablu s brojem) i treba da se držiš toga ako ne želiš neprijatne scene. Obično su prilično jadne i one zavese se pomeraju, ali ako će ti biti manje nezgodno, teško da te iko gleda. Dakle, probaj tu odeću što pre, lepo se pogledaj. Ono što ne želiš ostavljaš na odvojen stalak odakle ga zaposlene posle vraćaju u „igru“. Ako nisi završila s pretragom, a ne bi da ideš po radnji s punim rukama, za ono što sigurno uzimaš, takođe postoji odvojen stalak za odeću na kome piše „rezervisano“. Mada gledaj da povremeno baciš pogled na tu stranu, ima onih koji najviše vole te rezervisane stvari.

Prati cene

Svaka second hand radnja određenim danima dobija novu robu i ti ćeš verovatno brzo saznati kad je to. Tad cene i nisu baš toliko niske, ali zato ćeš naći i komade iz najnovijih kolekcija poznatih brendova, ipak jeftinije nego u njihovim radnjama. Tad ima smisla kupovati takve stvari. Ako ti samo treba crna majica ili zapravo nisi sigurna ni šta ti treba, bolje sačekaj malo. Jer iz nedelje u nedelju, cene padaju. Neke radnje imaju akcije od 50 odsto popusta, neke do kraja idu na „sve za 150 dinara“. I tad ćeš najslađe kupiti, na primer, farmerke koje kao da su samo tebe čekale.

***
Bonus video: Šminkanje po vrućini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram