Milano se sprema za šoping, a vi?

Foto: Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia

Pre samo dva meseca teško je bilo zamisliti da će se život u Italiji ikada ponovo vratiti u normalu. Ipak, malo manje od tri meseca nakon prve zvanične infekcije kovida 19, Milano 18. maja ponovo otvara vrata svojih radnji, a pripreme su u punom jeku. Prodavci u ekskluzivnim modnim prodavnicama, ali i u manjim buticima, uveliko dezinfikuju garderobu, dekorišu izloge i navikavaju se na nova pravila.

Italijani su izgleda napokon odreagovali na dva poziva dr Branimira Nestorovića da krenemo u Milano u šoping i uskoro otvaraju vrata svojih radnji. Prodavci i dizajneri udruženo rade na tome se da kupci od 18. maja osete što bezbednije.

Kako će izgledati šoping u Milanu?

Kupac neće moći besomučno da razgleda stvari i šeta kroz radnju niti da isprobava hrpu suknji, pantalona, majica u kabinama. Što manje kontakta – to je glavno pravilo zaštite od koronavirusa. Prodavci u buticima će i dalje morati da se osmehuju kupcima, ali kroz maske. Nosiće i rukavice i što je više moguće izbegavati fizički kontakt. Kupcima će na ulazu biti obezbeđene rukavice i gelovi za dezinfekciju ruku.

Pročitajte još:

U radnje od 40 kvadrata će moći da uđe samo jedan kupac, a u veće dvoje do troje ljudi.

Gaderoba će biti izložena u šourumu, ili u posebnom delu prodavnice gde će šopingoholičari moći da pogledaju stvar za koju su zainteresovani pre nego što zatraže svoju veličinu i odu u kabinu da je probaju. Kada izabere prodavac će iz magacina donositi željenu veličinu, komad će u trenutku kada probaju biti u originalnom pakovanju.

Pripreme za šoping u Milanu
Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Sve ono što se dodirne ili proba, a ne kupi se moraće da bude dezinfikovano posebnim parnim mašinama ili će biti poslato na hemijsko čišćenje.

Pripreme za šoping u Milanu
Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Torbe će biti u vitrinama, a cipele će se probati uz čarape za jednokratnu upotrebu, što je u Italiji uglavnom i do sada bio slučaj. Na kraju radnog dana će se cela prodavnica dezinfikovati specijalnim sredstvima. Podsticaće se i plaćanje karticama, a ne gotovinom.

I šta kažete? Spremni za šoping u Milanu?

Pripreme u Milanu
Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

*

Šoping u Milanu
Foto: Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram