Snimak zbog kog ljudi ne veruju očima: Kolekcija koja menja boju zaludela svet

kolekcija boja
Ilustracija; Foto: Satomi Kokubun / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako to odeća menja boju nasred piste?

Japanski modni brend Anrealage predstavio je vrlo neobičnu kolekciju koja menja boju na Nedelji mode u Parizu. Ta kolekcija je zaista specifična jer odeća pod UV svetlom iz bezbojne – prelazi u obojenu.

Komadi za jesen/zimu 2023, predstavljeni u Teatru de la Madlen u centru Pariza, imali su siluete inspirisane 1950-ima. Ali prvo je publika mislila da je kolekcija sasvim bela, dok su modeli izlazili na pistu.

Onda se desilo pravo čudo – pod UV svetlom koje je išlo preko odeće pojavile su se boje.

Ova tehnika promene boje postignuta je konstruisanjem odevnih predmeta od fotohromnih tkanina i materijala koji menjaju boju kada su izloženi sunčevoj svetlosti i blizu su UV zraka.

„Kolekcijom koja spaja klasične oblike inspirisane 50-im i futurističke materijale koji menjaju boju kada su izloženi prirodnoj sunčevoj svetlosti, Anrealage proširuje svoj portfelj eksperimentalnih fotohromnih materijala, dodajući veštačko krzno, somot, čipku, pleteninu, žakard i saten,“ objasnili su iz ove japanske kuće, a prenosi dezeencom.

I posle samo par minuta, bez UV zraka, cela kolekcija je ponovo postala – bela.

Zanimljivo je i da se boje na odeći stalno menjaju i razvijaju u odnosu na vreme i godišnja doba jer to utiče na intenzitet sunčeve svetlosti i UV zraka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram