Slike blizanaca pušača i nepušača najbolji su motiv da zauvek ostavite pušenje

Pušači
Foto: American Society of Plastic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Slike umesto 1.000 reči.

Istraživanje o pušenju koje je rađeno još pre 10 godina jedan je od najboljih pokazatelja koliko starije izgledaju ljudi koji su pušači.

Sledeći put kad prinesete cigaretu usnama setite se ovih slika blizanaca pušača i nepušača. Kod pušača koža oko usana izgleda starije i ima više bora. Takođe zona ispod očiju je otečena i prisutne su vidljive „kesice“ podočnjaci.

Istraživači u Ohaju proučavali su fizičke razlike između lica nepušača i njihovih blizanaca koji su pušili i pronašli potvrdu dugotrajnog verovanja da pušenje dodaje godine.

Studija, koju su sproveli naučnici sa Odeljenja za plastičnu hirurgiju na Univerzitetu Kejs Vestern Rizerv, posmatrala je 79 grupa blizanaca između 18 i 78 godina. Svaka osoba je imala svoju sliku koju je snimio profesionalni fotograf.

Fotografije su podeljene u dve kategorije. U prvoj grupi je bilo 45 parova blizanaca gde je jedan pušio, a drugi ne. Drugu grupu su činili pušači, ali u svakom setu, jedan blizanac je pušio najmanje pet godina duže od drugog.

Dva doktora i jedan student medicine proučavali su fotografije blizanaca i ocenjivali ih. U slučaju prve grupe, procenili su da je blizanac pušač izgledao starije 57 odsto.  U drugoj grupi, blizanac koji je duže pušio izgledao je starije više od 63 odsto, što znači da bi se razlike u tempu starenja mogle pojaviti nakon samo pet godina.

Studija je proučavala i druge faktore starenja – konzumaciju alkohola, stres i upotrebu kreme za sunčanje. Blizanci su u sličnoj meri koristili alkohol i zaštitni faktor i bili izloženi stresu. Istraživanje nije obuhvatilo promene u njihovom žvotnom okruženju ili ishranu blizanaca.

„Pušenje smanjuje stvaranje kolagena, dovodi do razgradnje kolagena i smanjuje cirkulaciju kože. Pored toga, nikotin smanjuje debljinu kože. Sve ovo smanjuje elastičnost kože i (uzrokuje) prevremeno starenje“, rekao je dr Bahman Gajuron vođa istraživanja.

Na prvoj fotografiji žena levo je pušila 17 godina duže od svoje bliznakinje desno. Obratite pažnju na podočnjake i bore iznad gornje i ispod donje usne.

Oba brata su pušači. Muškarac desno je pušio 14 godina duže od svog blizanca levo.

Pušenje
Foto: American Society of Plastic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Žena desno je pušač, njena bliznakinja levo je nepušač. Obratite pažnju na razlike u borama.

Pušenje
Foto: American Society of Plastic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Evo još dva primera u kojim ćete lako proceniti ko je pušač, a ko nepušač.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

TikTok

Pinterest

Instagram