Simone Rocha i moda za jake žene koje beže od etiketa

Foto:H&M via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Nova kolaboracija dizajnerke Simon Roša (Simone Rocha) sa H&M dugo se iščekivala, a prvi tizeri kolekcije su najava fenomenalnih haljina koje će ovog leta dominirati ulicama.

U okviru nove kolekcije dostupni će biti komadi za nju, njega i za decu, iako je Roša do sada pravila samo odeću za žene.

Simon je ćerka dizajnera iz Dablina rođenog u Hong Kongu – Džona Roša, a njena majka Odet je očeva menadžerka. Iako je krenula očevim stopama, Simon je postala ime za sebe zahvaljujući jedinstvenoj estetici, dosta svedenijoj od Džonove.

Svoju prvu kolekciju predstavila je 2010. na Nedelji mode u Londonu, dok je 2018. u Milanu debitovala kao glavni dizajner brenda Moncler.

„Čitav moj etos je ideja ženstvenosti i kako je ona integrisana u živote žena, kako se one osećaju. Svakom revijom pričam priču, a želim da ispričam onu sa kojom će žene moći da se povežu. Čak i ako je ta priča o tome da su muškarcima žene seksi, one su i dalje centar“, rekla je u jednom intrevjuu Simon Roša.

Simone Rocha
Foto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

Roša je odrastala u selu na obodu Dablina, grada koji ju je inspirisao i koji joj jem kako je rekla, bio jako zabavan. Mnoge njene kolekcije su inspirisane i porodicom.

Simon je, inače, disleksična i nikad nije volela školu.

„Jadni moji roditelji, kad bih uspela da položim nešto, bili su tako ponosni“, rekla je.

Pročitajte još:

Dizajnersko obrazovanje Roša je dobila na Nacionalnom koledžu umetnosti i dizajna u Dablinu.

„Specijalizirala sam lepe umetnosti, skulpturu, print. Nisam studirala modni dizajn jer bi mi to bio kliše, ali jedan predmet je bila moda pa sam je izabrala, dođavola, svoje ideje sam najbolje mogla da izrazim kroz nešto opipljivo“, rekla je Simon.

Onda je posle nekog vremena prešla u London gde se školovala u čuvenom Central Saint Martins.

Simone Rocha
Foto: Simone Rocha via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Porodične veze joj nisu bile potrebne. Njene dizajnerske radnje se danas nalaze u Njujorku i Londonu, a brend iz godine u godinu raste.

Simone Rocha
Foto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

Sebe ne doživljava kao feministkinju jer smatra da ta reč pravi razodor. Prezire sve što mora da bude etiketirano. Srećna je kad sebe doživljava kao majku, hraniteljku i kontrol frika.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram