Kako da brzo oporaviš kosu nakon mora

Nega kose nakon mora
Nega kose nakon mora, Foto: Tetiana Chugunova / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon prekomernog izlaganja suncu, moru i soli, našoj kosi ipak treba posvetiti malo više pažnje. Kada dođemo kući s mora, većina nas ima isti problem - suva i kruta kosa i ispucali krajevi. I s obzirom da je sezona odmora, nudimo nekoliko saveta za brz oporavak vaše kose.

Frizeri kažu da koliko se mi odmorimo na moru – toliko se naša kosa umori. Hlor, morska so, UV zraci, pesak, vezivanje mokre kose u određenoj meri oštete i umaraju našu kosu. Zato nam obavezno nakon mora sledi dodatna nega kose da bismo joj vratili elastičnost, zdrav izgled i sjaj.

Kako da ne spržiš kosu tokom leta

Ta posebna nega treba da počmne još na odmoru – za početak ne smemo da dozvolimo da nam ulje dospe u kosu dok se sunčamo, jer se kosa u tom slučaju doslovno prži. I da obavezno nosimo šešir kako bismo je maksimalno zaštitili.

Tokom leta bi bilo najbolje i da poštedite svoju kosu korišćenja pegle ili figara, te poštedite čestog feniranja. Ukoliko i leti koristite fen za kosu, bilo bi dobro da uključite hladno sušenje, tako vašu kosu nećete dodatno isušivati, jer svako izlaganje kose toploti dodatno oštećuje vašu dlaku.

Nega nakon mora

Vrlo je važno temeljno prati kosu, a preporuka frizera su dečiji šamponi ili šamponi bez sulfata, kako bi smo otklonili sve nečistoće sa dlake i tako joj dozvolili da diše. Preporučuje se pranje hladnijom, mlakom vodom i tako kosa povrati svoj sjaj. Nakon toga sledi pakovanje za kosu, koje možete da napravite i same i to po vrlo jednostavnom receptu: jedna kašika i dve kašike maslinovog ulja. Nakon prvog pranja, naneti masku i držati sat-dva.

Nakon ispiranja i ponovnog šamponiranja, dobro je staviti hidratantnu masku i dodati kašičicu ulja kokosa ili jojobe, argana… Kašičica ulja kosu ne čini masnom i lako se ispere vodom.

Takođe, svakako bi trebalo da skratite malo krajeve, i tako oslobodite svojoj kosi prolaz do bržeg oporavka od sezone sunčanja.

Bonus video: Šminkanje po vrućini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram