Puževa sluz je veliki bjuti trend – da li zaista radi?

Foto:Shutterstock

Predstavnici industrije lepote tvrdi da pužev mucin (tj. sluz) ima svojstva hidratacije i povećanja kolagena u koži. Poslednjih godina, puž je od stanovnika bašte prešao put preko predjela - do popularnog sastojka preparata za negu kože.

Puževa sluz, poznata i kao filtrat sekrecije puževa ili mucin puževa, prepuna je hranljivih materija kao što su hijaluronska kiselina, glikoprotein, proteoglikani, antimikrobni i bakarni peptidi, koji se koriste u kozmetičkim proizvodima, što ga čini popularnim sastojkom u nezi kože.

Ljubitelji preparata za negu lepote smatraju da je mucin koristan za zaštitu kože od oštećenja, infekcija, suvoće i UV zraka. Među obožavaocima puževog mucina je Emili Ratajkovski.

Prema iskustvima žena koje dele svoju praksu sa ovakvim preparatima, puževa sluz pruža odličan rezultat kada se koristi na koži jer vlaži lice i održava ga mladim.

RTS prenosi razloge zbog kojih je puževu sluz dobro koristit na koži.

Prema rečima stručnjaka za kožu, dermatologa dr Andree Godoja, kada su puževi u uslovima blagog stresa, oni izlučuju gustu tečnost kako bi se zaštitili.

Mucin puževa pomaže ljudskoj koži tako što je hidrira, sprečava starenje, ublažava bore, ožiljke, hidrira suvu kožu i sprečava pojavu strija. Takođe pomaže u stimulisanju stvaranja kolagena i elastina, štiti kožu od slobodnih radikala, umiruje je, obnavlja oštećena tkiva i vraća hidrataciju.

Filtrat puževa ima dve komponente koje podstiču regeneraciju tkiva i promovišu brzo obnavljanje ćelija, a to su enzimi fibrinolize – za koje se smatra da su ćelijska hrana za kožu i glikolna kiselina – služi kao prirodni piling koji je „protivnik“ ožiljcima, finim linijama i borama.

Ima antiinflamatorni i antioksidativni sastav koji se pokazao vrednim u smanjenju vidljivosti ožiljaka i pojave akni.

foto: RAPHAEL BLOCH / Sipa Press / Profimedia

Puževa sluz se preporučuje za jake ožiljke kao što su ožiljci od akni, hipertrofični ožiljci i ožiljci nakon operacije. Pomaže u uklanjanju mrtvih materijala iz ožiljnog tkiva i izgradnji novih za regeneraciju ćelija. Puževa sluz sadrži vrlo malo ili nimalo ulja. Efekat traje dve do četiri nedelje.

Osim toga, puž ima sposobnost da ubije bakterije koje uzrokuju akne na koži.

Detaljno čišćenje kože

Ako patite od stalnog izbijanja akni, puževa sluz je jedan od najboljih tretmana jer sadrži prirodna antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne. Pored toga, glikolna kiselina pomaže u sprečavanju izbijanja bubuljica pilingom kože, uklanjanjem mrtve kože i otčepljivanjem pora.

Hijaluronska kiselina koja je deo sastojka puževe sluzi privlači molekule vode u spoljašnje slojeve kože, održavajući je hidratizovanom. Puževa sluz sadrži 98 odsto vode koja je odlična za suvu kožu.

Puževa sluz sadrži mnogo zdravih koristi i važan sastojak koji hrani, zaglađuje, vlaži vašu kožu.

foto:ROMAIN DOUCELIN / Sipa Press / Profimedia

Кorisni sastojci sluzi su i alantoin – koji stimuliše kožu i regeneriše zarastanje, deluje protiv iritacije, zaglađuje, kao i proteini koji pomažu u ishrani kože i poboljšavaju teksturu.

Takođe, mucin obezbeđuje koži velike količine vitamina A i E, cinka, gvožđa, mangana i bakra.

Puževa sluz je neverovatan piling koji uklanja mrtve ćelije kože i stimuliše obnavljanje ćelija. Svojstva pilinga pripisuju mu se zbog prirodnog kolagena, elastina i glikolne kiseline koje se nalaze u njemu.

Ipak, dejstvo brojnih blagotvornih sastojaka nije podjednako kod svih ljudi, tako da stručnjaci savetuju da se preparat od puževe sluzi najpre proba u malim količinama kako bi se video efekat. Važno je da na etiketi proizvoda koji ste izabrali da koristite, sastojak mucin u odeljku „sasav“ bude na prvih nekoliko mesta, jer ste tako sigurni da ga ima u dovoljnoj koncentraciji.

ne

***

Bonus video: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram