Prva žena u istoriji koja se udala u beloj venčanici

bela venčanica
Foto: Shutterstock

Još davne 1840. britanska kraljica Viktorija postavila je modni trend koji živi i danas u celom svetu – udaja u beloj haljini. I sada je teško zamisliti i kraljevsko, i holivudsko, i komšijsko venčanje bez svečane bele haljine.

Pre Viktorije, kraljice i princeze su se udavale i najrazličitijim haljinama, a posebno su volele crvenu, dok je bela bila skrajnuta, obično za dvorske dame. Onda je Viktorija učinila nešto po čemu je pamtimo i danas – za svoje venčanje sa princom Albertom 10. februara 1840. izabrala je belu haljinu za svoje venčanje i uz nju ponela cvetni venac na glavi.

Pročitajte još:

Čuvena haljina je bila izrađena od svile i satena i sa čipkom oko vrata i na rukavima. Ta haljina uskog struka, s krinolinom i finim detaljima i danas je pojam za klasičnu venčanicu.

A kako je vest o Viktorijinoj svadbi obilazila svet, tako su i druge dame počele da prihvataju njenu ideju. Usput se rađala i simbolika – bela venčanica isprva je bila simbol prestiža i bogatsva, a onda i čistote i nevinosti. Na sve to, odlično je izgledala i na crno-belim fotografijama u to vreme.

Ipak, prošlo je neko vreme dok i obične žene širom sveta nisu prihvatile ovu praksu. Do tada su one za venčanje jednostavno nosile najlepšu haljinu koju su imale. S oporavkom društva posle Drugog svetskog rata, bela haljina, i to ona koja se nosi samo na taj dan, postala je simbol venčanja.

Holivud je belu venčanicu dodatno lansirao u modne visine, posebno princeza Grejs Keli koja se 1956. godine udala u prelepoj venčanici od čipke, svile, bisera i tila.

Pamtimo i raskošnu venčanicu Ledi Dajane iz 1981. godine kada se udala za princa Čarlsa. Toj haljini se divilo 750 miliona ljudi koji su gledali prenos venčanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Princess Diana (@diana.spencer2020)

I Kejt Midlton i Megan Markl su kasnije bile inspiracija žena širom sveta, prva u kreaciji Aleksandra Mekvina, a druga u Živanšiju.

Osim toga, mnoge modne revije se već tradicionalno zatvaraju belim venčanicama, poput one Verice Rakočević kada je predstavila venčanicu s dugim velom s vezom manastira Gračanica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Verica Rakocevic (@verica.rakocevic)

S godinama nam dolaze i novi trendovi. Tako je sve više onih koje odbijaju belu haljinu na dan svadbe, pa unose boje u svoj najsrećniji dan. Ipak, ono što nam je kraljica Viktorija ostavila i dalje odoleva svemu tome.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram