Potez Vivijen Vestvud sa kraljicom Elizabetom koji je šokirao svet

vivijen vestvud
Foto: Niklas HALLE'N / AFP / Profimedia

A kraljici je to navodno bilo zanimljivo.

Slavna modna dizajnerka Vivijen Vestvud preminula je u 81. godini. Ona ostavila je neizbrisiv trag u svetu mode, a širom sveta bila je prepoznatljiva kako po svojim kreacijama, tako i po jedinstvenom i autentičnom stilu i intrigantnoj životnoj priči.

Vivijen je bila kraljica britanske i svetske mode, među najpoznatijim dizajnerima u britanskoj istoriji, a bila je i pank ikona. Jedan od njenih buntovničkih poteza po kojima ćemo je pamtiti je svakako i onaj kada je pred kraljevsku porodicu otišla bez donjeg veša, i to dvaput.

Naime, Vestvud je 1992. godine pozvana u Bakingemsku palatu kada je nagrađena ordenom Britanske imperije za svoje zasluge u modnoj industriji. Tada je dospela na naslovne strane jer se okrenula ka kamerama ispred palate i otkrila da na sebi nema donji veš.

„Čovek koji je radio sa kraljicom mi je tad rekao da ju je to prilično zabavilo“, rekla je Vestvud, a prenosi Insider.

Kada se 2006. vratila u palatu da bi dobila titulu dame, ponovo je šokirala.

„Ne pitajte. Isti je odgovor. Ne nosim veš kad sam u haljini. Jedino bih u pantalonama možda obukla svilene bokserice mog muža.“

Slavna dizajnerka Vivijen Vestvud rođena je kao Vivijen Isabel Sajer aprila 1941. godine na severu Engleske. Otac joj je bio radnik u fabrici, a majka tkalja.

Odrastala je u radničkoj porodici, u konzervativnoj sredini. Bila je poznata kao samouka kreatorka, koja se obrazovanju iz oblasti umestnosti posvetila u toku jednog semestra dok je bila na „Harrow College of Art“ univerzitetu. Ubzo je od školovanja odustala, rekavši da to nije za nju. Nakon toga odlučila je da školovanje nastavi na učiteljskom fakultetu, a ubrzo posle diplomiranja zaposlila se u osnovnoj školi u Londonu, kao predavač umetnosti.

„Dobar sam predavač i oduvek sam bila naklonjena nemirnoj deci koju moje kolege opisuju kao buntovnike.“, ispričala je jednom prilikom Vivijen.

Svog prvog supruga Dereka Vestvuda upoznala je 1961. godine. Za njihovo venčanje sama je kreirala venčanicu. Par je proveo tri godine u braku, a zajedno su dobili sina Bendžamina.

Od prvog supruga rastala se kada je upoznala Malkolma Edvardsa koji je tada postao menadžer Seks Pistolsa. Vivijen je, kako je govorila, volela svog prvog supruga i sina, ali joj je život domaćice bio dosadan, te je rešila da krene drugim putem.

Sa Malkolmom je počela da stvara novu ljubavnu priču, ubrzo je ušla u brak, a onda je započela i poslovnu saradnju. Godine 1971. otvorila butik „Let it Rock“, koji je kasnije više puta menjao naziv. Na ovoj adresi i sada postoji butik „World Ends“ gde se prodaje odeća slavne dizajnerke.

Malkolm je umnogome uticao na rad Vivijen Vestvud, a pored njega upoznala je svet ulične mode koja se odrazila na njen celokupni rad i bunt koji je prenosila kroz kreacije kao deo pank pokreta.

Njena prva kolekcija predstavljena je u Londonu 1981. godine pod nazivom „Pirates“, a bila je inspirisana homoseksualnošću.

Jedni su kritikovali njen rad, drugi su bili oduševljeni, a Vivijen je uživala u tome da šokira masu, baš kao i onim potezom pred Bakingemskom palatom.

U međuvremenu Vivijen se razvela od drugog muža Malkolma, a treći put se udala početkom devedesetih godina za svog studenta Andreasa Krontalera koji je od nje bio mlađi 25 godina i koji je biseksualac.

„Poslednja stvar koja me interesuje jeste to da budem u toku sa vremenom. Više volim da idem brže od toga. Ako idete u korak s vremenom, nemate šta da vidite. Zapravo, stalno nešto propuštate“, govorila je svojevremeno o modi slavna dizajnerka.

BONUS VIDEO: Humanitarna modna revija šnajderki iz Sombora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram