Šta srpski muškarci najviše traže od estetskih hirurga

Moda i lepota 20. jul 202117:44 > 17:47
Foto:Shutterstock

Estetska hirurgija nikad nije bila rezervisana isključivo za žene, a, kako se ispostavilo, broj Srba koji odlučuju da je vreme za ulepšavanje na tom nivou, sve više raste.

U mnogim segmentima lepote, muškarci su se uključili u igru, pa ni pitanje estetske hirurgije više nije tabu.

„Moje pacijente sve češće čine muškarci, mislim da se taj broj povećao za nekih 10-15%”, kaže za Zadovoljnu.rs dr Kristina Davidović, specijalistkinja radiologije i predsednica Udruženja interdiciplinarne estetike i antiejdžing medicine Srbije.

Muškarce, kako kaže, interesuju postupci antiejdžing i estetske medicine poput korekcija bora na licu botoksom, kao i nadoknade izgubljenog volumena tkiva. Odlučuju se i za plastičnu hirurgiju poput zatezanja kože lica, ali i za liposukciju tela. U suštini, zahtevi se ne razlikuju mnogo od želja žena.

Potraga za mladošću je takođe faktor koji utiče na povećano interesovanje muškaraca za plastičnu hirurgiju, posebno kod poznatih osoba.

„Najčešće se ipak odlučuju na korekciju hiperhidroze, odnosno prekomernog znojenja”, kaže dr Kristina Davidović.

U svetu je, ipak, malo drugačija situacija. Prema Američkom udruženju plastičnih hirurga muškarci najčešće traže operaciju podizanja kapaka, zatezanje vrata i korekciju nosa, ali i uvećanje brade stavljanjem implanta, zbog naglašavanja muških crta lica i vilice. Liposukcija tela i, posebno naglašavaju, umanjenje dojki kod muškarca takođe nisu retki zahtevi, a jedna od najčešćih operacija koju rade muškarcima je operacija ušiju.

Prema podacima objavljenim od strane Američkog udruženja plastičnih hirurga, u 2015. godini statistika poručuje da se žene daleko češće podvrgavaju estetskim zahvatima. S druge strane, ista statistika nam pokazuje i da je broj estetskih intervencija kod muškaraca porastao za čak 325% u odnosu na 1997. godinu.

Bonus video: Maler dana


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram