Pitala sam 10 frizera šta da uradim da mi se kosa ne masti

Foto: Credit line: PacificCoastNews.com / Pacific coast news / Profimedia

Većina frizera vidi uzrok masne kose u istoj stvari.

Operete kosu, napravite frizuru, odete na posao, fakultet, školu, vidite se sa društvom, uveče dođete kući, prespavate, a ujutru – probudite se sa masnom kosom. Ako ste se pronašle u prethodnoj rečenici, onda je ovo tekst za vas.

Kosa koja se brzo masti, gubi volumen i izgleda neuredno već dan nakon pranja, sve je češći problem mnogih žena. Kako bismo rešili ovaj problem, posavetovali smo se sa deset frizera i evo šta su nam oni rekli.

„Protiv sam svakodnevnog pranja kose. Često pranje više je masti, pa zato pokušajte da operete kosu tek četvrti ili peti dan. U početku će vam biti teško, ali vremenom, vaša kosa će se manje mastiti. I da, koristite šampone bez sulfata“, rekla je frizerka Danica Vasić.

„Nikada nemojte da perete kosu sa vrelom vodom, već nek bude mlaka, a kada ispirate masku ili regenerator s kose, to činite sa hladnom vodom. Pored šampona i ostalih preparata za negu kose, bitna je i voda, i naravno, koristite šampon koji odgovara vašem tipu kose“, rekla je frizerka Olja Milićević.

„Sve više mušterija mi dolazi sa problemom masne kose, ali dok ne promene način ishrane, vodu s kojom peru kosu, reše se loših navika, nijedan šampon im neće pomoći – eventualno, tu je šampon za suvo pranje kose koji će samo odgoditi pranje“, rekao je frizer Mladen Milosavljević.

„Voda iz bojlera je suviše tvrda i ima previše kamenca, što nikako ne pogodujte nezi kose, pa bi bilo najbolje da vodu kojom perete kosu prethodno prokuvate – tako će vam barem jedan dan duže biti čista. Ovo sam otkrila nekim klijentima i rekli su mi da radi“, rekla je frizerka Ana Savić.

„Šamponi koji ne sadrže natrijum lauril sulfat manje pene, ali su mnogo bolja opcija za kosu koja se brzo masti, jer kosa nakon pranja ostaje znatno duže čista, pa je naš savet da birate šampon koji u svom sastavu nema ovo jedinjenje“, rekao je frizer Marko Petrović.

„Piling. Vreme je da počnete da koristite piling jer on pomaže u uklanjanju prljavštine i mrtvih ćelija, jača folikul dlake i pospešuje njen rast. Odaberite neki od proizvoda sa prirodnim sastojcima prema svom tipu kose i videćete da će vam se kosa manje i sporije mastiti“, rekla je frizerka Slavica Slavković.

„Koristite šampone od luka ili koprive, maske, regeneratore i ulja stavljajte samo na krajeve, nikako blizu temena, ne izlažite kosu previsokoj temperaturi, temeljno je perite i obratite pažnju na ishranu“, rekla je frizerka Vesna Dukić.

„Običan šampon nikada neće i ne može vašu kosu temeljno da opere, pa zato jednom u dve nedelje koristite šampone za dubinsko pranje kose. Takođe, možda se vaša kosa samo navikla na iste proizvode, pa vidite da promenite šampon koji koristite“, rekao je frizer Darko Marić.

„Nađite šampon koji odgovara vašem tipu kose, nemojte da je perete tako što kosu prebacite preko kade, već je perite u stojećem položaju, redovno idite na tretmane kod frizera, izbegavajte masne kreme da nanosite oko kose. I imajte na umu da vam drogerijski šamponi nikako neće pomoći“, rekla je frizerka Jelena Antonijević.

„Istina je da ukoliko redovno jedete masnu hranu to može dovesti do mašćenja kose. Voće, povrće i dosta vode su ključni sastojci za zdravu kosu koja se ne masti. Takođe, hrana bogata vitaminima B2 i B6, poput kelja i spanaća, će pomoći smanjenju proizvodnje sebuma“, rekao je frizer Nemanja Mančić.

Pre nego što počnete da primenjujete ove savete, važno je da znate da masna kosa zapravo potiče od masne kože glave, odnosno problematičnog temena.

Uzroci za pojavu masne kose su brojni, a neki od najčešćih su:

Genetske predispozicije

Tip kože (i kose)

Hormonske promene

Stres

Način ishrane

Nedostatak ili pogrešan način nege

Na sreću, na većinu ovih faktora možemo da utičemo.

***

BONUS VIDEO: Pravilno feniranje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram