Patike koje svi nose, a Srbi se oko njih svađaju

Foto: Mairo Cinquetti / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nekima su odvratne, dok su drugi oduševljeni dizajnom - ali ovi modeli patika nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Patike su efektan način da izrazite svoj stil, ukus i afinitete.

Da li ste okrenuti klasici ili volite ekstravagantno, da li volite bezvremenski dizajn ili ste spremni da isprobate trendove – to odmah može pokazati vaš izbor patika.

Patike nekada postanu simbol čitavog jednog vremena, a modeli često prolaze kroz kulturološku i modnu transformaciju. Setimo se samo starki, koje su na početku bile uobičajene među ljubiteljima alternativne muzike, da bi kasnije bele starke postale apsolutni „mejnstrim“.

Jedno je sigurno – Srbi obožavaju patike i to je obuća koju najčešće nose i kupuju, a koju mnogi rado koriste i kao statusni simbol.

Zapazili smo nekoliko modela patika koje svaki dan vidimo na ulici, a koje su često predmet žustre rasprave. Da li su lepe ili ružne? Da li su neukusne ili šik? Prolazni trend ili moderna klasika? Na vama je da presudite.

Converse Platform Run Star Motion

Sigurno ste primetili da su ove patike s platformom sada izuzetno popularne. Krasi ih neobičan, dramatičan đon fluidnog oblika. Dizajnerima je cilj bio da patike kakve se viđaju na sportskim terenima transformišu u visoku modu.

Definitivno je ovo model patika koji se izdvojio kao hit sezone, jer već vidimo da ih nose brojni influenseri u Srbiji. Koštaju 12.990 RSD.

Foto: Buzzsneakers

Nike Space Hippie

Još jedan model patika s neobičnim đonom, koje su veliki trend na ulicama. Futuristički dizajn patika prati i ekološki osvešćena proizvodnja.

Napravljene su od 75 odsto recikliranog materijala, od plastičnih boca, majica i ostataka prediva. Koštaju oko 14.000 RSD.

Foto: Tike

Fila Disruptor

Retro model patika Fila dobio je na popularnosti kada su se devedesete vratile u modu. Nema šanse da prošetate ulicom, a da ne zapazite bar jednu osobu u ovim upečatljivim patikama.

Orginalan dizajn ovih patika potiče iz 1996. – a onda ih je Goša Rubčinskij „povampirio“ 2016. i postale su apsolutni hit. Koštaju oko 12.000 dinara.

Foto: Buzzsneakers

Nike Air Max 95

Ako naletite na grupu srednjoškolaca, šanse su velike da će neko nositi baš ove patike. Priča o dizajnu ovog modela je dosta zanimljiva – dobile su oblik ljudskog tela, sa sistemom vezivanja inspirisanim rebrima, potplatom inspirisanom kičmom i gornjim delo koji predstavlja mišićna vlakna.

Upravo takva silueta se danas mnogima ne dopada, dok su drugi oduševljeni. Činjenica je da ove patike imaju skoro 30 godina dugu istoriju i da se još nose – uprkos svemu. Koštaju oko 23.000 RSD.

Foto: Tike

***

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram