„Ovog leta na plaži ja ću izgledati kao kit i ponosna sam zbog toga“

Body Positivity
Foto: Addictive Stock / Shotshop GmbH / Profimedia

Društvenim mrežama ponovo kruži tekst koji je pre više od 10 godina napisala nepoznata autorka, a koji je u to vreme pokrenuo brojne diskusije o tome šta zapravo znači voleti svoje telo i biti zadovoljan sobom.

Tekst je 2011. na svom Fejsbuku objavila blogerka Delfin Fiberg koja je u tom trenutku za sebe smatrala da je osoba zdrave kilaže. Ove moćne reči prenosimo vam u celosti:

Nedavno je u velikom gradu u Francuskoj na izlogu teretane osvanuo poster sa mladom, mršavom i preplanulom ženom. Pisalo je: „Ovog leta, da li želiš da budeš sirena ili kit?“

Žena srednjih godina, čije se fizičke karakteristike ne poklapaju sa ženom na posteru, javno je odgovorila na pitanje koje je postavila teretana. Imala je puno toga da kaže:

„Kitovi su uvek okruženi prijateljima: delfinima, morskim lavovima i radoznalim ljudima. Imaju aktivan seksualni život, zatrudne i imaju divne bebe kitova. Oni uživaju da se pune škampima, igraju se i plivaju u moru, i posećuju divna mesta poput Patagonije, Beringovog mora i koralnih grebena Polinezije.

Kitovi su divni pevači i čak su snimili CD-ove. Oni su neverovatna stvorenja i praktično nemaju predatora osim ljudi. Vole ih, štite i dive im se skoro svi na svetu.

Sirene ne postoje. Da postoje, postrojili bi se ispred kancelarija psihoanalitičara zbog krize identiteta. Riba ili čovek bi se pokazali priličnim nedostatkom čak i za najveštije terapeute.

Oni nemaju seksualni život jer ubijaju muškarce koji im se približe, a da ne spominjemo kako su mogli da imaju seks? Pogledaj ih samo… gde je TO? Dakle, ni oni nemaju dece. Da ne spominjem, ko želi da se približi devojci koja miriše na riblju prodavnicu?

P.S. U doba smo kada mediji pokušavaju da nas ubede da su samo mršavi ljudi lepi. Više volim da uživam u sladoledu sa svojom decom, u dobroj večeri sa muškarcem od kojeg se naježim i u dobroj čokoladi sa prijateljima.

Vremenom dobijamo na težini jer akumuliramo toliko informacija i mudrosti u našim glavama da kada više nema mesta, ona se distribuira na ostatak našeg tela. Dakle, nismo teški, mi smo izuzetno kulturni, obrazovani i srećni.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram