Odgovor na pitanje – zašto ne mogu da se rešim peruti

Foto: Shutterstock

Perut često odbacujemo kao čisto kozmetički problem, koji će se rešiti promenom šampona. Međutim, ukoliko obratite pažnju na perut, njen izgled i veličinu, možete da dobijete važne indikacije o svom zdravlju.

Dermatološkinja Eva Melegh, identifikovala je različite vrste peruti i šta one znače: od velikih, voštanih pahuljica uzrokovanih gljivičnom infekcijom do malih, belih ljuspica koje ne svrbe zbog progorelog vlasišta.

Velike voštane ljuspe

Može značiti: gljivice na vlasištu

Uobičajeni uzrok peruti je gljivica zvana Malassezia globose koja se hrani uljima na našoj koži i kosi. Proizvodi oleinsku kiselinu koja može iritirati kožu glave.

Kod nekih ljudi ovo izaziva imunološki odgovor koji može dovesti do brzog obnavljanja ćelija kože, stvarajući gljivičnu perut. Ovaj tip se češće javlja kod onih sa masnijom kosom.

Šamponi protiv peruti obično sadrže pirition cink, najčešći sastojak protiv gljivica. Međutim, prekomerna upotreba šampona protiv peruti može dovesti do suvog i osetljivog vlasišta i izazvati različite, nove vrste peruti, zato njegovu upotrebu treba ograničiti.

Male suve bele ljuspice praćene svrtabom

Može značiti: Alergija vlasišta

Male bele ljuspice koje se javljaju na temenu i praćene su svrabom i zatezanjem vlasišta, mogu biti izazvane alergijom kože glave. Najčešće se posle pranja stanje pogoršava.

Studije pokazuju da oko 10 odsto stanovništva pati od alergije na uobičajeni konzervans koji se koristi u većini standardnih šampona pod nazivom MITT (metilizotiazolinon). Osim toga, alergije na parfeme u šamponima mogu izazvati i alergije na vlasištu.

Dr Eva predlaže korišćenje šampona bez hemikalija – sa što prirodnijim sastavom kako bi se smanjila iritacija i poboljšala vlažnost vlasišta.

Male suve ljuspice koje ne svrbe

Može značiti: Opekotine na temenu

Svi mažemo kremu za sunčanje, ne bili se zaptitili štetnih UV zraka, međutim malo nas shvata koliko je teme glave izloženo zračenju.

Opekline vlasišta su veoma česte, posebno ako imate tanku kosu. Nekome čak i topla voda pod tušem može blago opeći vlasište.

Dakle, ako ste bili na suncu tokom vikenda ili ste se tuširali vrelom vodom, nedelju dana kasnije vlasište će početi da se ljušti, ali ništa vas neće svrbeti – to su opekotine.

Rešenje su hidratantni šamponi bez parfema i serumi za vlasište. Držite se mlakog tuša i nosite šešir tokom dana kada ste napolju po najjačem suncu.

Žute ljuspice praćene upaljenim temenom

Može značiti: ekcem

Seboreični dermatitis je temeljno upalno stanje kože uzrokovano gubitkom vlage i oštećene kožne barijere-

Verovatno će se u ovom slučaju, mrlje ekcema videti i na drugim delovima tela, mada se ponekad mogu pojaviti samo na temenu.

Propisano blago kortikosteroidno pranje vlasišta može smiriti upalu, iako kortikosteroidi nisu pogodni za upotrebu tokom dužeg vremenskog perioda.

U ovom slučaju, je najbolja opcija posavetovati se sa lekarom-

Male bele ljuspe praćene gubitkom kose

Može značiti: nedostatak vitamina

Male bele ljuspice, praćene povećanim i iznenadnim opadanjem kose mogu ukazivati na nedostatak vitamina.

Nedostatak gvožđa, bakra i cinka, kao i nedostatak esencijalnih masnih kiselina, često je rezultat niskokaloričnih dijeta kojim se podvrgavamo u želji za mršavljenjem.
Pokušajte da uzimate suplemente poput: vitamina B12, biotin, cink i omega masne kiseline ili obični multi-peptidni serum za gustinu kose.

Velike srebrnkaste ljuspe i crvenkasto teme

Može značiti: psorijaza vlasišta

Psorijaza vlasišta jedno je od najčešćih mesta na kojima se psorijaza prva pojavljuje i često se pogrešno protumači kao normalna perut.

Male masne žute ljuspe sa crvenim akanam na temenu

Može značiti: Folikulitis

Masne žućkaste ljuspe sa mrljama temenu mogu biti znak upozorenja za folikulitis, uobičajeno stanje kože u kojem se folikuli dlake upale.

Akne na vlasištu nastaju kada se folikuli dlake blokiraju uljem i mrtvim ćelijama kože ili bakterijama, a zatim se upale ili inficiraju.

Hormonske promene poput puberteta, trudnoće i menstruacije mogu biti okidač za akne na vlasištu. Osim toga, lepljivi proizvodi ili proizvodi koji začepljuju pore, poput gelova i sprejeva za kosu, takođe mogu dodati problem.

U ovoj borbi vam mogu pomoću šamponi ili tonici za vlasište koji sadrže ulje čajevca.

***
Bonus video:Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram