Čuvena maska s aspirinom vam može upropastiti lice

Moda i lepota 28. jul 202112:45 > 12:49
Maska za lice s aspirinom
Maska za lice s aspirinom, Foto: Brigitte Sporrer / ImageSource / Profimedia

Na internetu nam isplivava sve više recepata za maske za lice koje možemo napraviti same kod kuće, tako se i uhvatimo za neke trendi recepte koji nam zvuče kao dobra rešenja za našu kožu.

U poslednje vreme mnogo slušamo o korišćenju aspirina pri pravljenju maski za lice kod kuće, te njegovim dobrobitima za našu kožu.

Aspirin sadrži spoj acetil salicilne kiseline, a salicilna kiselina se obično koristi u proizvodima protiv bubuljica. Poseduje antiseptička i protivupalna svojstva za koja se kaže da su delotvorna u lečenju akni.

Te kako kaže trend, aspirin omekšava kožu, nežno ljušti i uklanja mrtve ćelije kože. Ovaj lek deluje i protiv starenja, tako ova maska zateže kožu, ispunjava fine linije i smanjuje bore.

Ali, da li je to istina i da li za tabletu (ili osam tableta koliko se pominje u nekim receptima) aspirina zaista ima mesta u kućnoj kozmetici?

„Lek Aspirin je acetilsalicilna kiselina po sastavu, a to nikako nije isto kao salicilna kiselina koja se koristi u hemijskim pilinzima najčešće kod masne i akno-ne kože, jer smanjuje produkciju sebuma. Osim sastava koji je različit, farmaceutski oblik ove dve supstance je različit, tako da nešto što je proizvedeno u obliku tablete za oralnu primenu nije namenjeno za lokalnu primenu i obrnuto”, kaže dermatološkinja dr Jelena Krstić Erić za Zadovoljnu.

Kako tvrdi, upotreba aspirina može rezultovati iritacijom kože ili čak pojavom fleka pri izlaganju suncu. Kao i da pritom nikada ne možemo znati tačne koncentracije aktivnih supstanci koje upotrebljavamo na takav način.

Dakle, upotrebom ovog leka za pravljenje maski ili piling za negu lica, i te kako možemo izazvati suprotan efekat od onog koji ovaj trend propagira.

Na kraju krajeva, činjenica je da ipak magično rešenje ne postoji, tako ne bi trebalo da se hvatamo za svaki trend. Da bi ste očuvali mladolikost i da bi vam koža i telo bili zdravi, potrebno je da se rešite loših navika. Hidratacija, kao i saveti stručnjaka su jedino što vam zaista može pomoći na tom putu.

Dok neispitane i potencijalno štetne internet trendove – izbegavajte, jer možete napraviti mnogo veći problem nego što ste imali.

Bonus video: Joga lica za početnike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram