Novi spa hit: Kapsula u kojoj plutaš u bestežinskom stanju 

float spa
Spa Foto:Shutterstock

Poprilično nesvakidašnji vid opuštanja novi je svetski hit, a odnedavno je došao i u Srbiju. U pitanju je float spa tretman koji navodno opušta i podmlađuje dok ste u – bestežinskom stanju.

Oni koji su čuli za novi metod regeneracije, možda znaju i da isprva to iskustvo i nije sasvim prijatno. Naime, kako kažu oni koji su isprobali plutanje u kapsuli zarad podmlađivanja i odmora, treba malo vremena da se naviknete na ambijent. Ono što simulira osećaj kao da smo ponovo ušuškani u materici može u prvim trenucima da izazove teskobu. Ipak, ubrzo vas preplavi blaženi osećaj opuštanja.

U čemu je tajna

Kako pišu na sajtu TruErest.com, suština je u tome da se u sasvim bestežinskom stanju u kapsuli telo i mišići potpuno opuste i rasterete od gravitacije, što omogućava i našem umu da se resetuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shana Poe (@handstandhappiness)

Ovo oponašanje idealanog stanja dok smo bili u majčinoj utrobi donekle je bilo moguće u Mrtvom moru u Jordanu, koje je poznatno po ogromnoj koncentraciji soli. Sada je sve to izvodljivo i u posebno dizajniranim kapsulama u salonima.

Šta nam pruža

Za terapiju plutanjem kažu da je vrlo moćno sredstvo koje tera umor, bol, stres, a uslovi su sasvim kontrolisani, pa nema spoljašnjih nadražaja. Mozak tada ulazi u stanje koje se naziva alpha ili theta i obično prethodi snu, a liči i na uvođenje u hipnozu.

Pročitajte još:

Pojedina istraživanja kažu i da zahvaljujući ovom plutanju u slanoj vodi nastaje bolja usaglašenost funkcija leve i desne hemisfere mozga.

Float spa u kapsuli na površini vrlo slane vode takođe oslobađa mozak stalnih napora za orijentacijom u prostoru, a nema ni potrebe za obradom novih informacija koje prikupljamo čulima. I tako se u sasvim smirenom stanju, van svega, istinski odmaramo i idemo ka balansu tela i uma.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram