Nove Balenciaga patike koje koštaju preko 170.000 dinara su kao iz kontejnera

Moda i lepota 11. maj 202210:44 > 10:51
Balenciaga, Foto: Guerin Charles/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ko li će ovo kupiti?

Balenciaga prodaje „uništene“ patike ograničene edicije za 1.290 funti, odnosno to je preko 170.000 u dinarima – a internet ima šta da kaže.

Mnogima nije bilo jasno zašto bi iko kupovao ovakve patike, a neki korisnici su istakli da ovo možemo napraviti i sami, kao i da su to najgore patike koje su videli.

Luksuzna modna kuća napravila je pravi marketinški bum nakon što je objavila obuću koja izgleda kao serija slika mrtve prirode, a koje prikazuju „preterano iznošenu“ verziju patika kao deo svoje kampanje.

Zbunjeni ste? I mi smo delimično, ali ćemo dati sve od sebe da objasnimo šta se dešava.

Objavljujući ovu mrtvu prirodu i zaista neprihvatljiv izgled patika, Balenciaga se podsmeva onima koji troše više novca nego razuma na nove patike. I sami smo krivci, volimo nove cipele, ali se uvek postavlja pitanje: „Zašto su nam potrebne nove cipele, kao i da li bismo zaista mogli da nosimo samo jedan par?“

Foto: Promo/ Balenciaga

Balenciaga ovde osporava status kvo modne industrije, lansirajući svoje blago ‘iznošene’ patike „Paris“ i to u želji da izazove nosioca da zaboravi „rotaciju“, te kupovinu novih modela i nosi ih dok se potpuno ne unište.

Foto: Promo/ Balenciaga

Na primer, mogu se pronaći i na australijskom sajtu brenda Balenciaga, i to po ceni od 2.550 australijskih dolara.

Iako smo blago, možda neki čak i poprilično, uvređeni patikama koje će se nesumnjivo rasprodati, urednica GK France, Pam Boi, ima drugačiji stav o kontroverznoj cipeli.

„Poruka je jasna: kupujte i čuvajte zauvek… Demna će naterati ljude koji mogu da priušte luksuzne predmete da kupe patike koje su ‘iznošene’ za 2.550 australijskih dolara. On potpuno preokreće suštinu luksuza naglavačke… To je suprotno od sibaritskog načina razmišljanja, i još jednom ismeva ljude koji će zaista potrošiti novac u iznosu minimalca (u Australiji) na stvari koje prvo, mogu smatrati jednokratnim i drugo, koje su naizgled bezvredne. Da li je luksuzna kuća pravi medij za ovu poruku? Ne znam. Ali mrzim što to volim”, prenosi Manofmany.

Podsećajući na Converse Chuck Tailor-a ili čak na Supergu, drago nam je da vidimo da je cena ‘normalnih’ patika ‘umerena’ po Balenciaga standardima i iznosi 875 australijskih dolara. Cipele su sada dostupne za kupovinu putem linka ispod u Australiji, a prodavnice u Sjedinjenim Državama i na Bliskom istoku slede 16. maja, a Japan 23. maja.

Da li je ovo samo još jedan modni trik? Pustićemo vas da odlučite.

***

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram