Nova kolekcija Roksande Ilinčić je oda jakim ženama

Roksanda Ilinčić
Foto: Elliott Franks / Eyevine / Profimedia

"Ova godina je bila veliki izazov", rekla je srpska dizajnerka Roksanda Ilinčić koja godinama radi i živi u Londonu. Prikaz njene kolekcije za proleće sledeće godine je ličio na performans, a dizajnerka je opisuje kao ogledalo našeg izmenjenog društva.

„Mnogo sam tragala i istraživala dušu, a ono što mi se učinilo zanimljivim je to što su, osim samoće, bola i patnje, razbijene društvene strukture, a važni problemi izneti u prvi plan – a bilo je i vreme“, rekla je Ilinčić.

Ona je pozvala goste u stan u Londonu koji je dizajnirala prošle godine. Provela ih je kroz devet scena, a zvezda svake scene bila je jedna žena.

U hodniku stana jedna spisateljica je čitala eseje Suzan Sontag, a u dnevnoj sobi se vodila konverzacija među umetnicama, studentkinjama političkih nauka, izbeglicama, preduzetnicama.

Teme su išle od prava žena preko izbegličke krize, globlanog zagrevanja planete, nejednakosti u različitim sferama, mentalnih bolesti, realnosti starijih ljudi, do suočavanja sa smrti.

Odeća skoro da je bila na drugom mestu zbog svih tih velikih tema. Činila se trivijalnom iako je nova kolekcija osveženje. Tu su komadi od održivog kašmira, reciklirani džins, pamuk koji na dodir deluje kao svila.

Pročitajte još:

„Više sam se fokusirala na gornje delove, u svetu gde su Zoom pozivi nova realnost“, rekla je Roksanda.

Ipak, ona nije odustala od modne estetike i specifičnog glamura kojim godinama oduševljava žene širom sveta među kojima su i mnoge poznate dame.

„I dalje mislim da su nam potrebne neke predivne kreacije, ali možda vam ne treba 10 takvih komada“, rekla je Roksanda za Vogue.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram