Najčešće greške koje pravimo sa mokrom kosom

mokra kosa
Foto: Eye Candy / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada je kosa sveže oprana, ona je jako osetljiva, te podložna krzanju, lomljenju i isušivanju. Iako nismo svesni svojih grešaka i mislimo da činimo ono što je najbolje za nju, mokru kosu često tretiramo onako kako ne bi trebalo, što može dovesti do ozbiljnih posledica i narušiti lep i negovan izgled naše kose.

Češljanje mokre kose

Kosa je najosetljivija i najelastičnija kada je mokra i tada je najpodložnija oštećenju. Najbolje bi bilo da kosu osušite fenom pre češljanja i upotrebite sprej za lakše raščešljavanje. Izaberite četku koja ima najmekše čekinje ili iglice, ili izaberite češalj koji će biti nežan prema vašoj kosi.

Pletenje još mokre kose u punđu

Pletenje kose u punđu dok je još mokra može biti izuzetno štetno za kosu, jer je takva kosa najfleksibilnija i najelastičnija. Ovaj potez je suviše rizičan za mokru kosu, jer se lomi usled savijanja i pritiska gumicom i ukosnicama.

Spavanje sa mokrom kosom

„Nikad ne idi na spavanje sa mokrom kosom!” Verujemo da su vam ove reči dobro poznate još iz detinjstva, ali mi to ipak radimo, jer je tako zgodno, zar ne?

Glavni razlog zašto frizeri ne preporučuju spavanje sa mokrom kosom jeste povećanje šansi za razvoj bakterija. Ako se kosa i koža glave ne osuše dovoljno brzo, mikrobi koji izazivaju perut mogu izazvati suvoću i svrab vlasišta.

Umotavanje kose u grubi peškir

Sušenje kose običnim peškirom može oštetiti kosu i izazvati ispucale vrhove i lomljenje. Umesto toga koristite peškir od mikrovlakana.

Čak se preporučuje i upotreba majice kratkih rukava, jer smanjuje uvijanje i upija vodu bez grubog trljanja kose kroz peškir.

Sušenje kose fenom dok je još prilično mokra

Pre nego što osušite kosu fenom, preporučljivo je da bude polusuva.

Ovaj način sušenja je mnogo bolji za vašu kosu, a vi ćete na taj način osigurati da ona bude mnogo glatkija, sjajnija, manje sklona lomljenju i lakša za stilizovanje, piše City Magazine.

Pored toga, fen za kosu treba da bude podešen na najnižu temperaturu i jačinu kako bi se maksimalno smanjila šteta tokom sušenja.

Bez obzira koji metod termičkog stilizovanja kose izaberete (fen, presa, figaro), ne zaboravite da uvek koristite sredstva za zaštitu od toplote. Vaša kosa će vam biti zahvalna na duge staze.

BONUS VIDEO: Pravilno feniranje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram