Možemo li da pričamo o garderobi Šiv Roj u „Naslednicima“?

Šivon
Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Ludački su bogati, ali im je moda prilično nebitna. Njihova odeća je skupa i neupadljiva. I iako je to apsolutni plus serije "Naslednici", mnogi se na kraju treće sezone pitaju - šta se desilo sa garderobom koju nosi Šivon Roj.

U prvoj sezoni serije „Naslednici“ o porodičnoj imperiji milijardera i medijskog mogula, Kendal Roj (kojeg igra Džeremi Strong), sedi na zadnjem sedištu automobila sa vozačem, zaglavljen u gužvi na Menhetnu. Kendal je pošao na poslovni sastanak sa osnivačima startapa koji spaja umetnike koji se probijaju sa bogatim kupcima. Za tu priliku je kupio par Lanvin patika od teleće kože, omiljenu obuću tajkuna iz Silicijumske doline.

 

„Oh, jebote, da“, kaže on dok ih vadi iz plave kutije i obuva ih. Kada uđe na sastanak, bacajući psovke i bombastična obećanja, brzo shvata da je pogrešno pročitao svoje sagovornike – osnivači startapa su idealisti i malo je verovatno da će biti impresionirani korporativnim razmetanjem ili patikama od 500 dolara.

„Uzeo sam ove patike dok sam dolazio ovamo jer sam mislio…da ćete svi biti obučeni kao jebena Bjork, a ja sam želeo da ostavim utisak“, kaže on u pokušaju da se „opere“.

„Dakle, ja sam magarac.“ Uprkos trudu, oni izbegnu da posluju s njim. U poslu, kao i u modi, Kendal je preterao.

Njegova taktička greška sa patikama je jedan od najefektnijih modnih detalja u seriji. Sve do kraja treće sezone, koju smo gledali pre neki dan, stil nije nešto na šta su tvorci „Naslednika“ hteli da nam skrenu pažnju. Bar ne na prvu loptu. Porodica Roj se bavi biznisom, to su likovi koji život provode u salama za sastanke. Ludački su bogati, ali im je moda prilično nebitna. Njihova odeća je skupa, ali neupadljiva – bejzbol kape bez logotipa, klasični kaputi i Barbour jakne, džemperi od kašmira, ženski kostimi sa suknjama do kolena, dobro skrojena odela i gomila muških marama koje je nemoguće prebrojati.

Naslednici
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

U moru neutralnih tonova nalaze se suptilni kodovi klase i moći.

Šivon
Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, ako obratite pažnju na pažljivo obrađene karaktere, koji ne iskaču iz svojih likova ni u deliću sekunde, primetićete da svako od njih ima potpuno prilagođen stil. Instagram profil Succession Fashion olakšava tu analizu.

 

Na kraju treće sezone Vogue je jedan tekst posvetio modnom padu ćerke Logana Roja – Šiv, koju tumači australijska glumica Sara Snuk. Kako pišu, njen stil je sve vreme bio jedan od najlošijih u seriji. Pre dve godine nosila je rolke i pantalone visokog struka, i kako je pisao New Yorker „izgledala je više kao studentkinja prava nego kao velika faca koja se sprema da preuzme imperiju“. U trećoj sezoni, piše Vogue, izgleda još gore u odelima koja deluju jeftino, svečanim haljinama koje kao da su loše skrojene.

Šivon
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Glumica Sara Snuk je pak u poslednjim epizodama izgledala bolje nego ikad, ali kostimi kao da su se borili s njom na svakom koraku.

*

Kao što smo već naveli – ni ovo izgleda nije bilo slučajno. Jer garderoba Šiv ide savršeno uz razvoj (ili pad) njenog lika. Ona odražava koliko je zapravo nesigurna, a fokus na izgled joj deluje banalno. Kako pišu na Tviteru – ona ni ne zna šta joj se sviđa, pa uvek stilski izgleda nekako pogrešno.

„Naslednici su uradili odličan posao oko toga kako se oblače bogati ljudi. Samo pogledajte Karolin koja nosi kaput preko pantalona na svom venčanju! Ili Kendalovu Loro Piana kapu. Nema vidljivih brendova, ništa ne blješti (osim Gucci jakna na Kendalovom rođendanu). U prethodnim sezonama Šiv je nosila široke pantalone i rolke zbog kojih je delovala moćno kad su u kombinaciji, i što je najvažnije – kežual superbogato. U ovoj sezoni izgleda kao da se više bori za moć i u neprijatnoj je poziciji. U većini epizoda ta udobnost i lakoća su nestali i ona i izgleda kao da joj je manje udobno u odeći koju nosi“, zaključila je jedna od urednica Voga Sara Spelings.

***

 

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram