Modni brend koji obožavaju Srpkinje bankrotirao

Stečaj
Foto: PPS / Zuma Press / Profimedia

I oni su bankrotirali.

Bankrot je rezultat „ozbiljnih problema s protokom novca“ zbog karantina tokom pandemije, visokih cena energenata i inflacije, prenose nemački mediji saopštenje kompanije Scotch & Soda.

„Upravni odbor kompanije Scotch & Soda morao je da podnese zahtev za bankrot firme Scotch & Soda Nederland“, navodi se u saopštenju kompanije.

Poslovnice u Nemačkoj

Scotch & Soda je osnovana u Amsterdamu 1985. godine. Kompanija proizvodi odeću za muškarce, žene i decu. Trenutno poseduje 246 vlastitih poslovnica i oko 7.000 prodajnih mesta u robnim kućama širom sveta, prenosi Fenix magazin.

Najviše podružnica ima u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. INostrano poslovanje još nije pogođeno stečajem, a 31 podružnica u Holandiji ostaće otvorena.

Peek & Cloppenburg i Adler se oslanjaju na stacionarnu trgovinu

Kompanija Peek & Cloppenburg  sa sedištem u Diseldorfu je takođe početkom marta podnela zahtev za stečaj, a izazovi kompanije slični su onima kao i kod Scotch & Sode.

I kod P&C-a će svih 67 prodajnih mesta u Nemačkoj ostati otvoreno bez ograničenja, a kupci mogu da nastave da kupuju i online. Ali, svakako će doći do određenih promena.

Modni lanac Adler je to već uradio. Stečajni postupak morao je da bude otvoren u julu 2021, a Adler je posle toga predstavio novog vlasnika i finansijera. Nakon gotovo dvije godine modni lanac koncentrira se na svojih 130 poslovnica, stacionarno poslovanje je stabilno.

Online prodaja jedva isplativa modnim lancima srednje veličine

Visoki troškovi, malo zarade – tako se može sažeti online poslovanje modnih lanaca. Samo u Nemačkoj je 2021. godine vraćeno oko 530 miliona paketa. Prema istraživanju, povratna pošiljka u proseku košta 19,51 evra, od čega polovina ide na transport.

Veliki igrači u industriji kao što su Zara i Uniqlo pokušavaju da se odupru naknadama za povratnu dostavu.

Međutim, trgovci srednje veličine kao što su Adler, P&C ili Scotch & Soda ne mogu da se oslone isključivo na internet poslovanje, piše Fenix, a prenosi N1.

***

BONUS VIDEO: Haljina Blejk Lajvli je otelotvorila duh Njujorka na Met Gali

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram