Mit ili istina: Da li je kosa lepša ako se ispere hladnom vodom?

Foto:shutterstock

Treba li probati?

Znamo da pomisao na tuširanje hladnom vodom nije tako opuštajuća. Međutim, ispiranje pramenova kose hladnom vodom zapravo može da bude dobro…

To je istina! Iako je pranje kose toplom vodom siguran način uklanjanja sve prljavštine i masnoće, ispiranje hladnom vodom ima značajne prednosti, piše N1.

To je zato što vruća voda otvara kutikule kose, dok ih hladna voda zatvara. A kada zatvorite te kutikule nakon pranja, ta vlaga ostaje zaključana, dajući vam meku i sjajnu kosu.

„Pranje kose hladnom vodom pomaže pri zatvaranju kutikule nakon pranja“, rekao je frizer slavnih Florian Hurel za Vogue India.

„Ovo ima dodatnu korist jer pomaže, zajedno s proizvodima za njegu kose, da vaša kosa izgleda snažno i sjajno, a ko to ne želi“, pita.

Žena, devojka, kosa
Foto: Shutterstock

Ako često koristite vruću vodu za pranje kose, to bi vremenom moglo ukloniti prirodna ulja s vaše kose. I ne morate da koristite ledeno hladnu vodu, poslužiće bilo što ispod sobne temperature, ispiranje kose hladnom vodom može dati onaj dodatni sjaj i hidrataciju.

Međutim, ovu tehniku ne morate isprobavati ako imate vrlo tanku ili tanku kosu. Budući da hladna voda zadržava vlagu, mogla bi otežati vaše pramenove, stvarajući izgled ravne kose.

Ali ako vašoj kosi treba malo sjaja, pokušajte! Ili posegnite za maskom za kosu ako ne možete podneti pomisao na hladan tuš, piše Lifesavvy.

***

BONUS VIDEO: Brze frizure za 3 minuta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram