Manekenke koje su promenile surova pravila lepote

Foto:profimedia

"Svako je lep na svoj način" - nikad nije važilo u surovom svetu mode. Ipak, neki modeli razbijaju njegove granice i nameću mu lepotu drugačijeg.

Vini Harlou

Foto:ShotbyNYP / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Vini Harlou je manekenka koja ima vitiligo – oboljenje kože, koje se javlja u vidu belih mrlja na različitim delovima tela.

Dok su je deca u školi nazivali kravom i podsmevala joj se, ona je odlučila da “govori sebi da je lepa dok sama ne oseti da je to istina”. Kad se to desilo – svet je bio njen.

Ešli Grejem

Foto:Swimsuits For All/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Nijedna manekenka nije tako elegantno istisla anoreksične manekenke iz kadra kao Ešli Grejem, jedna od upečatljivijih figura body positivity pokreta.

Kao najpoznatiji plus sajz model na svetu, Ešli svaki svoj nastup koristi da podstakne žene da vole svoje telo, ma kako ono izgledalo, i da se osećaju seksi u njemu.

Karmen Del Orefiče

Foto:Astrid Stawiarz / Getty images / Profimedia

Karmen Del Orefiče im 89 godina i još dominira modnim pistama razbijajući predrasude o tome kad je manekenkama “vreme za penziju”.

Andreja Pejić

Foto:SplashNews.com / Splash / Profimedia

Rođena je u Tuzli kao Andrej Pejić. Pažnju je privukla kao androgini model, noseći i muške i ženske kolekcije.

Nakon promene pola 2014, postala je prva transrodna manekenka koja je potpisala ugovor sa modnom agencijom “Ford Models”.

Ejmi Malins

Ejmi Malins
Foto: Nick Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ejmi su kada je imala samo godinu dana amputirali obe noge ispod kolena. Ipak, postala je prva žena sa invaliditetom u američkom timu na Olimpijskim igrama, a šetala je i najprestižnijim modnim pistama. “Tek u svojim tridesetim ili četrdesetim žene uviđaju da nisu lepe zbog nečega po čemu nalikuju drugima, nego su lepe zahvaljujući onome što ih izdvaja. Ja sam to spoznala nešto ranije”, kaže Ejmi.

Tando Hopa

Tando Hopa
Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Profimedia

Južnoafrička manekenka Tando Hopa prva je žena s albinizmom koja se pojavila na naslovnici magazina “Vogue”.

Ona je i advokatica i aktivistkinja i prešla je veliki put od vremena kad su joj se deca rugala, nastavnici mislili da je mentalno zaostala, a ljudi na ulici grlili za sreću.

Džilijan Merkado

Džilijen Merkado
Foto: Dia Dipasupil / Getty images / Profimedia

Džilijan je kao devojčica završila u kolicima zbog mišićne distrofije, ali to je nije sprečilo da sanja o karijeri modela – i ostvari je.

***

Bonus video: Monika Beluči

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram