Luj XIV je izmislio visoku modu

Foto: IPA / ddp USA / Profimedia,IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Teško vam je da ispratite najnovije modne trendove? Za to okrivite francuskog kralja Luja XIV

Pre nego što je Luj XIV došao na presto 1643. godine, visoka moda je bila relativno nepromenljiva. Tada, glavni grad mode nije bio Pariz, već Madrid. Španski stil je bio prilično strog, trezven i preovladavajuće crn i bogata francuska aristokratije je uvozila odeću iz Španije. Bogataši su svoj stil retko kad menjali, osim usklađivanja sa vremenskim prilikama. Crno je u modi, to se zna i prosto je tako.

Međutim, prestolonaslednik je imao oko za modu, a i biznis. Uz pomoć svog ministra finansija, osnovao je ogromnu industriju odeće i tekstila u Francuskoj, koja je stvarala šarene i složene komade i modne dodatke za njegove bogatije podanike. To nije sve. Luj je doneo i zakon kojim zabranjuje uvoz stranog tekstila, osiguravajući da francuski državljani troše svoj novac unutar zemlje.

Nova pravila

U Versajskoj palati, Luj XIV je insistirao na strogom dres kodu, zahtevajući da plemići koji dolaze u goste budu obučeni isključivo po poslednjoj modi. Ni to nije bilo dovoljno, pa je naložio da se svake godine moda mora menjati. To je značilo da se sezonski moraju predstavljati novi materijali, dizajni i aksesoari koji bi na tržište izlazili u dve sezone – letnjoj i zimskoj.

Luj XIV je takođe došao na ideju da svake sezone reklamira novu modu, naručivši proizvodnju slika sa francuskom odećom dostupnom za kupovinu u zemlji i inostranstvu. Ubrzo su druge zemlje počele da kopiraju francuskog kralja, prepoznajući da je ideja o zastarevanju odeće dobar ekonomski podsticaj.

Do kraja Lujeve vladavine, trećina pariških radnika bila je zaposlena u tekstilnoj i modnoj industriji, a sve najmodernije francuske aristokrate kupovali su nove francuske komade svake sezone. Francuska je do danas glavni pokretač trendova u svetu visoke mode, a Lujevo nasleđe živi i dalje i može se videti u svemu, od modnih časopisa do skupocene, često nepraktične odeće, napravljene po uzoru na modne piste svake sezone.

***
Bonus video: Istorijat ljubljenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram