Lepo lice se najlakše zaboravi – osim ako ste Anđelina Džoli

Moda i lepota 19. sep 202014:05 > 11. maj 2021 12:11
lepo lice
Foto: Mehdi Chebil / Polaris / Profimedia

Izreka da se lepo lice nikad ne zaboravlja nije istina, tvrde naučnici, a imaju i jednostavnu studiju koja dokazuje da je lice na kojem ništa ne "štrči" teže zapamtiti. 

Nemački naučnici sa Univerziteta Jena, tvrde da se najlakše zaboravljaju lepa lica simetričnih linija, dok se najlakše pamte lica koja imaju neobične ili asimetrične detalje, poput većeg nosa.

Razlog za to je što mozak ne može da se koncentrirati na pamćenje detalja koji su skladni, jer je pod uticajem emocija. Ipak, lepo lice koje ujedno ima i neke izražajne ili neobične crte, poput usana Anđeline Džoli, ostaće nam u sećanju, pokazala je studija.

U tom istraživanju su volonteri posmatrali različite portrete ljudi na nekoliko sekundi, nakon čega su im ponovo pokazivali slike lica s pitanjem kojih se od njih sećaju da su već videli, piše Daily Mail.

Pročitajte još:

Ispitanici su najviše zapamtili lica koja su ocenili kao manje lepa, kao i ona za koja su rekli da su privlačna, ali i primetili da imaju određene „nesavršenosti“. Lica sa skladnim, simetričnim crtama, na kojima ništa ne „štrči“, koja su bez razmišljanja stavljali u kategoriju univerzalno privlačnih – ispostavilo se da su najslabije pamtili.

„Pre smo mislili da je generalno lakše zapamtiti privlačna lica, ali istina je da ćemo pre zapamtiti ona koja nam to nisu“, rekao je Hilger Vize, koji je vodio istraživanje. Dodaje kako to ne znači da ne želimo da duže gledamo privlačna lica, ili da lepota ne donosi određene prednosti u načinu na koji nas drugi doživljavaju, prenosi Index.

Ipak, posle ovoga ćete se sigurno zamisliti da li da shvatite kao kompliment kad vam kažu da se vaše lice ne zaboravlja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram