Kultna majica koju uvek treba imati u ormaru

breton majica
Foto: PPE / ddp USA / Profimedia

Španski kraljevski par nedavno je posetio rodno mesto legendarnog slikara Franciska Goje i tok prilikom kraljica Leticija je obukla čuvenu breton majicu - komad koji svako treba da ima u ormaru.

Kraljica se u gradiću Fuendetodosu pojavila u svedenoj, ali efektnoj kombinaciji – tamnoplavim pantalonama s pojasom i prugastom majicom. Preko je obukla elegantnu belu jaknicu i obula sandale.

U tom izdanju očekivano se najviše ističe majica. U ormaru Francuskinja, koje mnogi smatraju najbolje odevenim ženama na svetu, sigurno ćete naći barem jednu prugastu majicu. Iako se kod nas prugasti ili takozvani mornarski dezen još uvek najviše veže uz letnje odevne komade, Francuskinje prugice nose tokom cele godine i u svim prilikama, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Pročitajte još:

Mornarske prugice u svet mode unela je legendarna Koko Šanel. Prvi su ih nosili francuski mornari u Bretanji, i to od 27. marta 1858. kada im je zakonom propisana uniforma (pleteni prsluk na pruge) iz bezbednosnih razloga – tadašnji spasioci smatrali su da će mornari u prugastim prslucima biti lakše uočljivi ako padnu preko palube.

U originalnom dizajnu imala je 21 prugu, za svaku Napoleonovu pobedu. Koko Šanel zaljubila se u taj dezen tokom posete francuskoj rivijeri i potom je dizajnirala prugastu majicu koju je 1917. predstavila u svojoj kolekciji.

Prugastu majicu uvek se isplati imati u ormaru, bez obzira na to da li je u pitanju prava bretonka ili bilo koji drugi model s prugicama. Iako je to jedan kežual komad, ipak odiše elegancijom i u kombinaciju unosi onaj famozni francuski šik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram