Krejon na unutrašnjoj ivici oka je opasan trend u šminkanju

Oko
Foto: Ingolf Hatz / ImageSource / Profimedia

TikTok su osim dece počeli da koriste i odrasli - mame, radio voditelji, kuvari, fitnes treneri, frizeri, ali i lekari. Oftamološkinja Britani Karver je baš na ovoj mreži upozorila zašto je navika u šminkanju mnogih žena - zapravo opasna.

Video očne doktorke, Britani Karver-Šemper, u kojem priča o jednom od najpopularnijih mejkap trendova, postao je preko noći viralan.

Doktorka na snimku prikazuje oko jedne devojke koja, kako kaže, stavlja ajlajner na vodenu liniju oka još od srednjoškolskih dana. Stručnjaci ne preporučuju ovu praksu jer se tu nalaze žlezde koje proizvode tečnost, važnu za suze.

Kada posebnim instrumentom pritisne vodenu liniju kod pacijentkinje na snimku, trebalo bi da istisne tečnost koja ima teksturu maslinovog ulja, međutim to ovde nije slučaj. Tekstura koju istiska iz vodene linije ove devojke je nalik na pastu, što je znak da žlezde ne rade kako treba i samim tim ne proizvode „zdrave suze“.

Dr Karver ima već 20 godina iskusta u ovoj oblasti i kaže da nikada ne bi trebalo nanositi ajlajner na unutrašnji deo oka.

Simptomi oštećenih ili začepljenih žlezda uključuju suve oči, peckanje, svrab i zamućen vid. Ali za pravilnu dijagnozu, vaš lekar će morati da obaviti mnoge testove.

„Postoje specijalizovane kamere koje mogu da slikaju uljne žlezde. Vaš očni lekar će pregledati slike i proceniti zdravlje žlezda. On može takođe pritisnuti ivicu kapka da proveri da li postoje opstrukcije i proceni funkciju i konzistencije ulja“, objasnila je doktorka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram