Korak po korak: Priprema kože za plažu

Sunčanje
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Pesak, miris soli u vazduhu, taman ten, posvetlela kosa… Ko se još ne raduje odlasku na more? Odgovor je - vaša koža!

Piše: Milica Ostojić

Ono što mi vidimo kao sunce i taman ten, naša koža vidi kao štetne UV zrake. Brčkanje u moru je za kožu samo isušujuća slana voda. A vetar koji pirka i rashlađuje je samo raspršivač peska koji grebe celo telo. Dakle najveći organ na našem telu se definitivno ne raduje moru, ali ako već ispunjavamo želju i potrebu tela za plažom, onda hajde barem da koži omogućimo što bolji tretman.

UVA zraci oštećuju kožu razgrađivanjem važnih proteina i vlakana poput kolagena i elastina. Takođe, mogu potisnuti vaš prirodni imuni odgovor, tako da vaše telo nije u stanju da popravi ovu štetu. To je ono što vremenom dovodi do fotostarenja. Zbog toga je odgovarajjća nega obavezna i to: dan pre, dan posle i na sam dan izlaganja suncu. Evo kako.

Nega dan pre plaže

Pre same trke, svi učesnici se trude da budu hidrirani ne bi li sebi olakšali sutrašnji dan. Moglo bi se reći da koža prolazi sopstveni maraton na plaži, tako da trkačko pravilo važi i u ovom slučaju: hidrirajte kožu!
Predlaže se zaista dobra i temeljna rutina nege kože koja uključuje više slojeva hidratacije i proizvodi koji zadržavaju vlagu kože. U ovoj fazi pripreme, sve kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu su dobrodošle, jer je ovaj tip proizvoda sjajno utoli žeđ kože, a pritom stimuliše razvoj kolagena.

Ono što nikako ne treba koristiti minimum tri dana pred dolazak na plažu jeste retinol i sve što sadrži AHA kiseline. Ovi proizvodi rade hemijski piling kože, što je čini tanjom, nežnijom i podložnijom opekotinama.

Pored toga, zaboravite na depilaciju neposredno pre plaže, jer ona u potpunosti otklanja jedan sloj kože, što, ponovo, ne ide u prilog zaštiti koja je neophodna.

Nega na plaži

Kreme sa SPF-om su obavezne i to već svi znaju. Čak i kada ne idete na plažu, zaštita od sunca je preporučljiva. Delovi tela koji često bivaju zanemareni su: uši, vrat, stopala, šake i dekolte, zato obratite posebnu pažnju na njih sledeći put. Usne takođe često bivaju preskočene u rutini zaštiti od sunca, tako da prvom prilikom svratite u drogerije i nabavite balzam za usta sa SPF-om. Vetar sam po sebi može delovati kao piling, uklanjajući površinske slojeve kože čini telo (naručitno usne) podložnijim gorenju.

Da bi krema sa zaštitinim faktorem bila od koristi, mora se namazati barem 15 minuta pre izlaganja suncu. Ono što mnogi zaboravljaju jeste da se nega kože ne završava mažanjem kreme pre sunčanja. Proces nanošenja zaštitnog faktora se mora ponavaljati na svakih pola sata ukoliko ulazite u vodu ili na svakih sat vremena ako se samo sunčate.

Nega kad se vratite s plaže

Sećate se trkača kojeg smo spomenuli na početku? Šta je prvo što on uradi kad se trka završi? Verovatno ste pogodili – pije vodu.

Isto je i sa kožom, nakon maratona na suncu, naš cilj je da koži vratimo izgubljenu vlagu. Pre svega, važno je dobro očistiti kožu, što od prljavštine, što od ostatka kreme za sunčanje. Potom nanesite laganu hidratantnu kremu, koju ćete kad upije „zaključati“ nekom bogatijom kremom. Nakon toga, važno je naneti kremu ili serum koji sadrže vitamin C, jer on pomaže u sprečavanju fotostarenja. Istraživanja pokazuju da krema za sunčanje nije baš sigurna kada je u pitanju blokiranje slobodnih radikala, ali nanošenje vitamina C direktno na kožu može smanjiti pigmentaciju i nabiranje kože. Ukratko, to je vaš rezervni UV štit.

Nastavite sa ovom rutinom tokom celog leta, čak i ako ne idete na plažu, i koža će vam biti zahvalna!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram