Konturisanje kose – frizura koja i lice čini lepšim

Moda i lepota 18. maj 202016:28 > 11. maj 2021 12:12
Konturisanje kose
Foto: RCF / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Konturisanje kose je poseban skup trikova u nijansiranju kako bi se postigao određeni vizuelni efekat i istakle prednosti određenog oblika lica. Ne pokušavajte ovo same kod kuće, verovatno nećete uspeti, ali nađite frizera koji zna da konturiše kosu.

Konturisanje kose je šišanje, farbanje i oblikovanje svetlošću i senkom, tako da frizura deluje prirodno i sveže i vizuelno odgovara određenom obliku lica. Na primer, konturisanjem se može „suziti“ lice, ublažiti oštre crte, „smanjiti“ čelo… Zato ne čudi što u godini kad se insistira na prirodnom izgledu i opuštenim frizurama koje ne zahtevaju puno vremena za oblikovanje, konturisanje kose postaje glavni trend.

Pročitajte još:

Naravno, za početak je važno izabrati odgovarajuću frizuru koja imponuje vašem licu i odgovara vašem stilu, a kod senčenja kose glavno je pravilo da svetliji pramenovi ističu zanimljive karakteristike, dok tamniji pramenovi stanjuju ili prikrivaju nedostatke.

Balajaž je, na primer, metoda konturisanja koja stvara fantastičan efekat, a ključni faktor je da se, umesto uobičajenog bojenja pramenova običnom tehnikom sa folijom, boja nanosi četkicom i to na tačno određene delove kose, tačno predviđenim potezima zavisno od oblika lica.

Tako, na primer, kod okruglih lica, kao što ima Krisi Tajgen, kosa svetlija po krajevima izdužuje čitavo lice, dok plavi pramenovi u predelu čela ističu jagodice i vilicu.

Visoko čelo se „skraćuje“ šiškama sa svetlim pramenovima, a četvrtasti oblik lica ublažava se postepenim posvetljivanjem boja po dužinama, kao što nosi glumica Lea Sejdu.

Kako bi se vizuelno skratilo veoma usko lice poput Sare Džesike Parker i učinilo da izgleda ovalnije, treba ga uokviriti sjajnim pramenovima počevši od visine čela preko tamnije osnove, a ako želite da vam brada ne deluje previše špicasto, posvetlite pramenove od visine uveta naniže.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram