Konačan odgovor na dilemu: Da li prati kosu ujutru ili uveče

Moda i lepota 09. okt 202007:11 > 11. maj 2021 12:11
kosa; kafa; devojka
Foto: Olga Skred / Alamy / Alamy / Profimedia

Pranje kose je ponekad prava gnjavaža za mnoge žene, jer uključuje i tretman, sušenje, stilizovanje... Osim proizvoda koje koristimo, važno je i vreme kada peremo kosu, otkrivaju stručnjaci.

Koja rutina je zdravija – jutarnje ili pak večernje pranje kose?

Pročitajte još:

Ako perete kosu pre spavanja, možda ste primetili da se više masti i da  morate češće da je perete. Stručnjaci kažu da je to samo prividno jer je tokom spavanja pritisnuta uz jastuk, pa se upravo zbog toga gubi volumen, a samim time deluje masnije, prenosi Večernji.

Niko ne voli da mu je frizura bez volumena, pa iz tog razloga peru kosu na svaka dva dana – a ta navika nije zdrava. Naime, kosa uvek posle sušenja ostaje blago vlažna, a mokre vlasi mnogo su delikatnije od suvih i lakše se lome. Češće se mrsi i puca, pa vam frizura često bude neuredna ujutru.

Foto: Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Postoji još jedan argument protiv pranja kose uveče – stvaranje gljivica. One obožavaju mokra i topla mesta, a dobitna kombinacija vlažna su kosa i mekani jastuk.

Pročitajte još:

Ono što nikako ne biste smeli da radite je da zaspite s potpuno mokrom kosom – ujutro ćete se probuditi s glavoboljom, stvaraju se gljivice i buđ, kao i perut…

Ovih nekoliko razloga stručnjaci navode kao razlog da kosu uvek perete u jutarnjim satima, dobro je osušite, napravite frizuru i krenete u radni dan. Međutim, aako ipak mislite da nemate vremena za to, postoje neka uputstva za očuvanje zdravlja kose, iako je perete uveče. Važno je da je dobro osušit, da koristite proizvode za volumen i da spavate na svilenoj jastučnici.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram