Koliko tačno kolagena gubimo godišnje – i kako to usporiti

Foto: Www.Fashionpps.Com / Zuma Press / Profimedia

Poznato nam je da lepota dolazi iznutra i da je lepota stanje duha, ali ipak ima nešto i u kolagenu. To je taj magični protein, koji kožu održava čvrstom i zategnutom i čiji gubitak, može objasniti nastanak finih bora, opuštanja kože i gubitak volumena.

Nakon kasnih 20-ih stalno gubimo zalihe kolagena, ali da li znate koliko tačno godišnje izgubimo kolagena?

Mnogi su faktori koji utiču na gubitak kolagena, a to ponajviše zavisi od naših godina, piše Ultra.ba.

„Naša tela uvek uravnotežuju proizvodnju i razgradnju kolagena“, kaže dermatolog Geri Goldenberg.

“Kada smo mladi, naša tela proizvode više kolagena nego što ga razgrađujemo. Ta ravnoteža se s godinama menja, jer se regeneracija tkiva smanjuje“.

Nakon što pređemo ovaj prag (na koji utiče genetika), gubimo oko 1 odsto kolagena svake godine. Ali ovo nije jedina stvar, koja utiče na brzinu gubitka kolagena. Nekoliko je životnih navika, koje ubrzavaju trošenje kolagena.

Foto: Shutterstock

Pušenje i nezaštićeno izlaganje UV zračenju su glavni uzroci gubljenja kolagena.

“Pušenje smanjuje količinu kiseonika, koji se isporučuje u tkiva. Stoga se tkivo ne može regenerisati i veća je verovatnoća, da će doći do njegovog oštećenja”, kaže dr Goldenberg.

Tu su i druge navike na koje trebamo paziti, jer mogu biti prilično podmukle u trošenju kolagena: svakodnevni stres, dijeta bogata šećerom, neadekvatan san, pa čak i korištenje previše agresivnih kozmetičkih proizvoda.

Šta možemo učiniti povodom toga?

Prvo i najvažnije, trebalo bi da se pozabavimo promenama u životnom stilu: prestati pušiti, biti pametni u pogledu zaštite od sunca, prilagoditi svoju ishranu i hraniti se što je moguće zdravije; pronaći načine za opuštanje, kao i praktikovati redovan san i u suštini zdrav život.

Osim toga, možemo uzimati suplemente kolagena, kako bismo podržali njegovu prirodnu proizvodnju. Pokazalo se da peptidi kolagena, pomažu prirodnu proizvodnju kolagena i drugih molekula koji čine kožu, poput elastina i fibrilina, podržavajući fibroblaste, koji su odgovorni za održavanje i obnavljanje tkiva, kao i za proizvodnju kolagena.

***

Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram