Koliko se menja stil obične žene u Srbiji za 10 godina? Ove slike govore hiljadu reči

Foto: Privatna arhiva

Da li ste skoro bacili pogled na svoje slike od pre 10 godina?

Mislim da nam je svima to jako teško, uvek nađemo nešto što ne valja, ili se smejemo nekom trendu koji je tada bio must have, a danas se pitamo šta nam se desilo.

Ipak, jedno je sigurno, trendovi se menjaju munjevitom brzinom, stil je, ipak, večan. Starimo, sazrevamo, shvatamo šta nam stoji i koji komadi i tonovi najbolje ističu naše adute, ali osnova ostaje nepromenljiva.

To najbolje vidimo možda u onim momentima kada se spremamo za neka veća dešavanja, bile to svadbe, mature ili samo izlazak – način kako ističemo svoju lepotu i odabir modnih komada, odeće, nakita i šminke ne menjaju se mnogo.

Kada uđemo u vrtlog života, onog od 9 do 5, trudničkih hormona, bebinih bljuckanja, ciljeva koje postavimo u karijeri, ali i godina kada bismo radije ostali vikendom uz film i kokice, a za veće proslave često imamo neki izgovor kao što su – dete mi je dobilo boginje ili ne mogu da dobijem slobodan dan –  dođemo do momenta da brojimo na prste jedne ruke trenutke kada smo se osećale i sredile kao filmske dive.

Zato sam sa ženama iz svog okruženja htela da proverim kako se to njihov stil menjao u poslednjih 10 godina, kad su se poslednji put skockale za desetku i šta je sve danas drugačije u odnosu na period kad su se sređivale pre jedne decenije.

Dragana (36)

Foto: Privatna arhiva

Inače nisam tip koji voli da se sređuje i uglavnom me ljudi mogu videti u potpuno kežual izdanju. Nakon selidbe pre godinu dana odradila sam jedan mikroskopski korak za čovečanstvo, ali divovski za mene – skroz sam pročistila orman i napravila ono što se zove capsule wardrobe tako da se u mom oblačenju danas sve mahom svodi na farmerke, košulje i udobne patike.

Ipak, desi se, eto, nekad situacija da se i ja upristojim ko normalna žena, uglavnom za svadbe i slična slavlja, pa je tako ova moja crvena haljina izdanje sa svadbe od pre nekoliko meseci, dok je ova u crnom svadba pre 10 godina. Primetićete kako sam se iz jedne razuzdane party devojke transformisala u clean, nežnu gospođu, majku maloletnog deteta. Mislim da mi se ova crvena verzija mnogo više dopada iako obe odlično oslikavaju trenutak i stil života u kojem su nastale.

Ivana (49)

Foto: Privatna arhiva

Ja sam jedna od onih žena koje u garderoberu imaju stvari od srednje škole. Doduše, to su komadi koji su bili dosta plaćeni, pa nisu promenili ni boju ni šav ni formu, a nosivi su jer ne podležu trendovima. Na fotografiji od pre 10 godina nosim crvenu, usku haljinu Kookai koja je do ispod kolena i kad god ne znam šta da obučem za neki važan događaj, ona ne može da omane. Uz nju sam obula sandale Le Silla sa stileto štiklom od 12 cm koje i danas imam.

Druga fotka, ova aktuelna, je nešto klasičnija kombinacija, oversized sako Zara preko crnog kožnog šortsa, i crne majice, a uz to sam obula crne lakovane čizme.

Čini mi se da sam se i sama, kao i mnoge žene oko mene, pomalo ulenjila kada je sređivanje za izlaske u pitanju, možda je posle korone ostao sindrom – lepo, a udobno po svaku cenu što mi se baš i ne sviđa. Ponekad se ipak treba potruditi za nijansu više.

Jelena (31)

Foto: Privatna arhiva

Pre desetak godina išla sam u srednju školu. Za taj period slobodno mogu da kazem da je period potpune hektičnosti na svakom polju. Nosila sam uglavnom stvari koje su bile u „trendu“. Sazrevanjem, prestala sam slepo da pratim trendove i počela sam da se vodim ličnim osećajem. Ipak ono što ne menjam su materijali nežnih boja, ali sada nosim ono u čemu se istovremeno osećam prijatno i privlačno.

Anđelija (27)

Foto: Privatna arhiva

Iako je razmak između dve slike skoro 10 godina, i dalje se skoro uvek hvatam za crnu haljinu kada poželim da se sredim. Takođe, aksesoari predstavljaju jako bitan deo mog outfita, a i dalje sam crnka. Crveni nokti i ruž dođu kao moj zaštitni znak, samo se nijanse menjaju. U prevodu, izgradila sam svoj stil još pre jedne decenije, samo sam ga menjala i ukapala sa godinama i prilikama.

Jovana (32)

Foto: Privatna arhiva

Pre 10 godina sam bila u jako lošoj vezi, koja je imala negativan uticaj na moje samopouzdanje. To se odražavalo na izbor odeće i šminke, imala sam osećaj da moram da biram odeću koja ne bi otkrila nijedan adut, što se i vidi iz moje slike. Danas, pre svega kao neko ko je izgradio jako samopouzdanje, a pritom sam profi šminkerka, tačno znam kako da šminkom i odećom istaknem one delove na koje sam najponosnija.

Kristina (27)

Foto: Privatna arhiva

Pre 10 godina, moj život je bio mešavina slatkog i gorkog, mešala sam stilove, stavove i pravila po kojima sam živela. Ipak, uvijena kosa, dugački crveni nokti i lepršave šljašteće haljinice bile su glavni izbor za svaki izlazak. Tada sam smatrala da su crna ili siva sa primesama štrasa najsigurniji način da u svakom izlasku izgledam dobro. S godinama, i nešto više samopouzdanja i isprobavanja različitih trendova, shvatila sam da volim da eksperimentišem bojama, pa je tako moj ormar postao mnogo šareniji.

Sada samo za veće proslave uvijam kosu, dok dugačke nokte radim u svetlim tonovima, ali ipak češće nosim kratke – naravno crvene. Odnosno, moj stil je manje-više ostao isti, uklopljen u život mame neuhvatljive četvorogodišnjakinje, koja je ipak u duši i dalje ona devojčica sa loknama spremna da izlazak do jutra, čak i kada od 6 ujutru sprema projarice.

Milica (33)

Foto: Privatna arhiva

Kad je reč o mom stilu, promenio se itekako, ne mogu reći skroz, samo s godinama stasavam u damu. Preferiram damski stil, klasičan, u isto vreme moderan, sada mi malo znači puno.
Volim kvalitetne komade, obraćam pažnju na material i kroj, što ranije nije bio slučaj, bilo mi je bitno samo da je lepo i moderno. Ranije sam bila urbana, nosila sam boje, sada mi se garderober sveo na par boja (crna, bela, braon, siva). Ali svaki obogatim aksesoarima, i danas i pre.

Bonus video: Next Level French Manicure By Elvira

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram