Koliko koštaju kvalitetne stvari Made in Serbia: Proverili smo da li za te pare stvarno možeš da kupiš najbolje svetske brendove

Foto: Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia; COURTESY OF MIU MIU/MEGA / The Mega Agency / Profimedia; : Hermes via Bestimage / Bestimage / Profimedia; DIOR / Planet / Profimedia

Da li je tačno da najbolji svetski dizajneri koštaju manje nego oni iz Srbije? Proverili smo.

Kvalitetne stvari su oduvek koštale mnogo. Koliko puta ste, kad naiđete na nešto što vam se baš sviđa, pa bacite pogled na cenu, rekli – ne verujem! Nama se to dešava često, ali uprkos neverici, teško da će te cifre ikada ići na dole. To je to, dobre kožne cipele koje su nekada koštale malo više od 100 evra, danas su otišle na 300 i nema nazad.

S druge strane, zašto ne bismo nosili odeću srpskih dizajnera? Ima tu mnogo stvari koje apsolutno mogu da pariraju najboljim svetskim brendovima. Činjenica je da postoje i etikete Made in Serbia koje imaju relativno pristupačnu garderobu, međutim ako želite vrhunsku odeću, onu koja ne podleže brzinskim trendovima, kvalitetom garantuje da ćete je nositi jako dugo i spada u kategoriju „iz ovoga ne bih izlazila“, onda računajte na visoke cene.

Zašto je to tako? Kako su mi svojevremeno objasnili neki srpski dizajneri – svako ko ima sopstveni brend, proizvodnju i prodavnicu ne može da bude jeftin, jer su troškovi veliki, a uz to je teško pričati o pravoj modi u zemlji koja nema ekonomiju na nivou.

I kad god se priča o domaćoj modi i cenama, pojavi se ona priča da su mnogi domaći dizajneri skuplji ili imaju iste cene kao vodeći svetski brendovi. Da li je zaista tako?

Trenutno su finalna sniženja i dalje aktuelna. Koliko koštaju stvari na nekim stranim sajtovima koji prodaju luksuznu garderobu, a koliko vrhunska moda Made in Serbia?

Manekenka Iva Bataković pokrenula je svoj brend sa savršeno ukrojenim odelima, blejzerima, pantalonama, jaknama i kaputima.

Ova garderoba je izrađena od vrhunskih materijala, imali su i kolekciju s Loro Piana tekstilom. Ovaj kašmirski overcoat iz limitirane kolekcije jesen-zima 2023/24 košta 1.900 evra.

Svečana svetlucava haljina Marije Tarlać košta 100.000, a farmerke istog brenda su 24.000 dinara.

Foto: Promo/marijatarlac.com
Foto: Promo/marijatarlac.com

Prelep svileni kimono People Like Us sa zlatnim detaljima košta 690 evra.

Foto: Promo/peoplelikeuscommunity.com

Lilu shoes kožne čizme koje su snižene smo pronašli za 25.000 dinara.

Foto: Promo/lilushoes.com

Mom’s Pants kombinezon koji u gornjem delu podseća na smoking košta 550 evra, a trenč u beloj boji 690.

Foto: Promo/momspants.com
Foto: Promo/momspants.com

Cena šljokičastog duksa Jugoslovenka brenda Mates je 29.500, dok šorts od istog materijala košta 15.500 dinara.

View this post on Instagram

A post shared by MATES (@mates_clothing)

Mo Premiere pink blejzer košta 500 evra.

Foto: Promo/mopremiere.rs

Milica Opačić, modna kreatorka koja stoji iza brenda MO Premier, kaže: „Matematika je vrlo jednostavna, ja sam školovana dizajnerka za razliku od većine, 10 godina postojimo, koristimo uvozne materijale i imamo tri prodajna objekta. Sve to zajedno formira cenu”, istakla je ona i objasnila da su prirodni materijali standard do kojeg drže i da „ništa lošijeg kvaliteta ne dolazi u obzir“.

Modni dizajner Stefan Đoković koji stoji iza brenda Stefan Djokovich Couture nam je rekao sledeće: „Bitno je naglasiti da većina domaćih dizajnera ne radi masovnu proizvodnju, šivenje se vrši ručno u ateljeu, i to uglavnom u malim količinama. Neki od komada su i unikati. Posebnu pažnju obraćamo na kvalitet materijala koje koristimo i na detalje. Trudim se ipak da cene budu pristupačnije, jer je motiv pored zarade, da to bude i dostupno ženama.“

I hajde da sad pogledmo šta i po kojim cenama nude veliki svetski brendovi.

Victoria Beckham beli blejzer – 502 evra.

Victoria Beckham
Victoria Beckham, Foto: Promo/mytheresa.com

Versace srebrne čizme – 417 evra

Versace
Versace, Foto: Promo/mytheresa.com

Max Mara košulja-haljina na pruge – 92 evra

Max Mara, Foto: Promo/mytheresa.com

Loewe mokasine – 390 evra

Loewe
Loewe, Foto: Promo/mytheresa.com

Diane Von Furstenberg haljina – 194 evra

Foto: Promo/yoox.com

Maison Margiela bermude – 196 evra

Maison Margiela
Maison Margiela, Foto: Promo/yoox.com

Jacquemus haljina – 178 evra

Jacquemus, Foto: Promo/yoox.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram