Ključni saveti za negu kože na letovanju

Kako negovati kožu na plaži? Foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Dok vi uživate na odmoru, vaša koža se ne provodi toliko dobro. Izlaganje UV zračenju, slana voda i pesak nepovoljno utiču na kožu, ugrožavajući njenu prirodnu barijeru.

Na letovanju ne smemo zapostaviti negu kože – moramo brinuti o njoj na plaži, ali i pre i posle.

Nega kože pre plaže

Pre odlaska na sunce, važna je hidratacija. Zato se preporučuju serumi i kreme sa hijaluronskom kiselinom, koja ima sposobnost da zadrži kožu hidriranom duži period. Takođe stimuliše proizvodnju kolagena i elastina.

Važno je da ne radite bilo kakav tretman koji uključuje retinol ili AHA kiseline tri dana pre izlaska na plažu. Proizvodi sa tim sastojcima obično se koriste za hemijski piling, koji je strogo zabranjen. Koža će posle pilinga biti nežnija i podložnija opekotinama.

Foto:Shutterstock

Nega kože na plaži

Već znate da treba da nanosite kremu za sunčanje na lice i telo – ali ne zaboravite na često zanemarene šake, stopala, uši, vrat i grudi. Pronađite odgovarajuću formulu kreme koja vam prija, obavezno sa visokim SPF faktorom.

Boravak na plaži može da nam isuši usne, zato ih hidirajte balzamima sa aloe verom ili uljem avokada.

Takođe bi trebalo da nanesete kremu za sunčanje najmanje 15 minuta pre odlaska na plažu – kako bi se upila u kožu i bila najefikasnija. Ponovite nanošenje svakih 30 minuta ako boravite u vodi ili svaki sat ako ste na suncu.

Najvažnije je da nastavite da se hidrirate ceo dan. Ako ne pijete dovoljno vode, vaša koža će biti isušena i bez sjaja. Spakujte puno vode, ili još bolje, neki napitak sa elektrolitima.

Foto: Shutterstock

Nega kože nakon plaže

Prvo očistite kožu temeljno, posebno ako vaša krema za sunčanje sadrži cinkov oksid, koji ima tendenciju da se lepi za kožu kako bi je zaštitio. Za negu nakon plaže, birajte proizvode sa antioksidantima i hijaluronskom kiselinom.

Antioksidanti poput aloe vere i vitamina C mogu da pomognu da se koža brže oporavi od UV oštećenja.

***

Bonus video: Kako se rashladiti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram