Pet grešaka koje ubrzavaju starenje kože – a svi ih pravimo

nega kože
Nega kože je važna Foto: Archivio Mezzanotti / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svi priželjkujemo blistavu i glatku kožu, dok neizbežne bore želimo što više da odložimo ili ublažimo. Nega kože stalno se menja - dolaze novi trendovi, odbacuju se stare rutine. Ipak, neke navike su uvek nepoželjne, jer koža zbog njih izgleda starije.

Nekada zbog nedostatka vremena ili lenjosti preskočimo neke korake u nezi kože, a mogu biti krivci za brže starenje i pojavu prvih bora.

Takođe, s nekim navikama šminkanja jednostavno izgledamo starije, piše Gloria glam.

Ovih pet bjuti navika pripadaju u one koje ne bi trebalo da praktikujemo.

Preskakanje SPF zaštite

Svakodnevno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom, u svako doba godine, relativno nedavno je postalo skincare trend, sada toliko jak da će vas svako s nevericom i razočaranjem pogledati kada kažete da niste naneli zaštitni faktor.

SPF krema zaista je najbolje anti-age oružje i na duge staze korištenje zaštitnog faktora se isplati, ne samo zbog održavanja mladolikog izgleda, već i zbog zdravlja kože.

Foto: Shutterstock

Skidanje šminke vlažnim maramicama

Nekada su vlažne maramice bile najbrži i najpopularniji način skidanja šminke. Ipak, više je razloga zbog kojih smo ih izbacili iz rutine – osim činjenice da nisu ekološki izbor i zagađuju planetu, često sadrže alkohol i jake sastojke koji mogu isušiti i narušiti pH ravnotežu kože.

Sve to utiče na brže starenje kože i pojavu bora, što se potencira i trljanjem lica maramicom. Takođe, neće temeljito ukloniti šminku i nečistoće, veća je mogućnost da će to uraditi samo prividno, a sloj nečistoća koji ostaje začepiće pore. Metoda dvostrukog čišćenja najbolje će skinuti šminku i SPF – prvi korak kreće s čistačem na bazi lipida (ulje, balzam ili mleko), a drugi s penom ili gelom za čišćenje. Ponekad će i samo jedan od ova dva čistača obaviti dobar posao, u svakom slučaju daleko bolji od vlažnih maramica.

Izostanak hidratacije

Osnovni korak za održavanje mladolikog i zdravog izgleda kože je dobra hidratacija. Hidratantna krema je zato neizostavna ujutro i uveče. Tokom hladnijih dana biramo one bogatije, dok leti posežemo za laganim teksturama poput gel-krema ili onih na bazi vode.

Izbor je zaista širok, pronađite onu koja najbolje odgovara vašem tipu i potrebama kože. Ako se ne možete odlučiti, izaberite neku od dobro poznatih i voljenih klasika.

Preterana eksfolijacija

Kao što se mehanički piling ne sme koristiti prečesto – jednom nedeljno sasvim je dovoljno, slično je i s kiselinama. Iako su potpuno promenile način na koji negujemo lice, posebno ako je reč o problematičnom tenu, prečesto korištenje hemijskog pilinga može stvoriti kontraefekt.

Treba imati na umu da je reč o jakim aktivnim sastojcima koji u velikim količinama mogu narušiti zaštitnu barijeru kože, uzorkovati crvenilo, ljuštenje i suvoću. Eksfolijaciju je dovoljno obaviti jednom do dva puta mesečno, a u danima kada ste izloženi suncu napravite pauzu od hemijskih pilinga kako ne biste završili s crvenilom i jakom iritacijom.

Preteška šminka

Previše pudera i tamna šminka ne idu nam u korist. Tamnu paletu ponekad volimo da koristimo za večernji izgled, ali uz ove bogate nijanse lako je preći granicu i umesto vamp izgleda postići stariji, pa i neuredniji.

Prilikom nanošenja tamnijih tonova, birajte nežne, tople nijanse smeđe ili sive i kremaste teksture koje će stvoriti mekani izgled oko očiju ili na usnama. Umesto mat pudera, bolji izbor su hibridni proizvodi koji su lagani, formulisani na bazi vode, hijaluronske kiseline i ostalih negujućih sastojaka pa puno bolje ležu na kožu, daju joj zdravi sjaj i stapaju se s tonom kože.

***

Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram