Kina bojkotuje H&M i Nike zbog skandala u proizvodnji pamuka

Kina
Foto: LONG WEI / Newscom / Profimedia

Državni mediji, korisnici društvenih mreža i poznati endorseri iz Kine su pozvali na bojkot brendova H&M i Nike zbog skandala oko prisilnog rada u proizvodnji pamuka u regiji Sinđijang.

Pretrage na H&M platformi u Kini su blokirane u sredu, a korisnici interneta na lokalnim društvenim mrežama kao što je Weibo su pozvani na bojkot Nike i H&M koji ima više od 400 prodavnica širom Kine, piše BBC.

Do svega ovoga došlo je pošto je nekoliko zapadnih zemalja ove nedelje uvelo sankcije Kini zbog optužbi za kršenje ljudskih prava nad ujgurskom muslimanskom manjinom u Sinđijangu.

Pamuk
Foto: Hu Huhu / Xinhua News / Profimedia

U decembru je BBC objavio rezultate istrage koji pokazuju da su u Kini hiljade ljudi, među kojima su i Ujguri, prisiljavali na težak fizički rad na poljima pamuka u Sinđijangu.

Pročitajte još:

Tada su i H&M i Nike komentarisali da su „zabrinuti“ zbog ove informacije ali i da u njihovom asortimanu nema proizvoda koji su pravljeni od pamuka iz tog regiona.

„Šire glasine o bojkotu pamuka iz Sinđjanga ali i dalje hoće da zarade novac u Kini?“, osvanulo je na platformi Weibo u sredu ujutru.

Od tog trenutka državni mediji su započeli kampanju u kojoj „brane“ pamuk iz pomenute regije i kritikuju brendove H&M i Nike.

Na Weibu je prikazan video u kom se tvrdi da prikazuje realnu sliku branja pamuka u Sinđijangu koja je u tom snimku mašinska, a u snimku se pojavljuje i farmer koji kaže da su se ljudi tamo borili za posao zbog visokih zarada. Istovremeno na kineskoj televiziji CCTV je rečeno da je H&M pogrešno procenio situaciju i da su pokušali da ispadnu „heroji“ ali da moraju da plate visoku cenu zbog svojih pogrešnih odluka.

Do srede uveče bar su tri velike kineske e-commerce platforme – Pinduoduo, JD.com i Tmall – povukle proizvode H&M iz svoje ponude.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram