Kapa sludela ceo internet zbog neverovatne optičke iluzije

Foto:tiktok@oteliacarmen

Jedna žena je izazvala ozbiljnu raspravu na internetu kada je pokazala svoju novu kapu koja je zbunila sve ljude. Korisnica Tiktoka Otelija Karmen podelila je snimak kape, koji je odmah postao viralan zbog toga što aksesoar očigledno menja boju.

„Dakle, danas sam kupila ovu zelenu kapu u prodavnici i donela sam je kući – kada sam je izvadila, pomislila sam: ‘Zašto je sada braon?“, priča Otelija.

@oteliacarmen

Reply to @mama_foxx87 Explaing the color changing hat, but I still have questions 😅 #learnontiktok #colortheory #metamerism #stemtok #interiordesign

♬ original sound – Art + Design

Onda je shvatila da se to dešava zbog fenomena koji se zove metamerizam.

Metamerizam je promena boje koja se ogleda na predmetu zbog različitih spektralnih emisija iz različitih izvora svetlosti.

U osnovi, svaki izvor svetlosti ima svoju „boju“, tako da kada se projektuje na obojenu površinu, utiče na boju te površine.

U ovom slučaju, možemo videti da je u zbog osvetljenja u radnji Otelijina kapa bila zelena, ali osvetljenje u njenoj kući čini da izgleda braon.

Čak i u njenom domu, kapa je promenila boje od crvene ka braon u trpezariji. A u spavaćoj sobi kapa je postala zelena.

Odlučila je da kapu iznese na svetlo dana kako bi videla kakve je zapravo boje.

Ona je pokazala da je kapa, u stvari, braon.

@oteliacarmen

Reply to @shaunmacl The magic hat in natural daylight, not what I expected 😅 #colortheory #metamerism #dayinmylife #shopwithme #STEMtok

♬ Stuck in the Middle – Tai Verdes

***

Bonus video: Fatamorgana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram